Krušné hory – Kam na výlet s dětmi?

Několikrát do roka jezdíme s dětmi na chatu do Krušných hor, které mají své kouzlo. Lesy jsou tajemné, počasí často mlhavé a při příjezdu nás vždy přivítají větrnné elektrárny (což je pro naše děti pokaždé největší zážitek 🙂 ) … a nám se tu líbí čím dál víc 🙂

TIPY NA UBYTOVÁNÍ V KRUŠNÝCH HORÁCH (KLIK)

9DB21D28-9E82-4BB1-BBF6-DE638A0A4896
Větrnné elektrárny

Kam na výlet s dětmi v Krušných horách?

Krušné hory jsou z minulosti poznamenané imisní kalamitou, kdy ovzduší znečištěné průmyslem zničilo zhruba 70% lesů. Z toho důvodu nepatří mezi nejvyhledávanější turistické destinace, přesto mají rozhodně co nabídnout a my si užíváme právě to, že tu není hlava na hlavě.

0B076011-FA06-463D-BE1A-E7DF1513396E
Kam na výlet s dětmi? Do Krušných hor!

Životní prostředí se tu od té doby hodně zlepšilo, jsou vysazovány nové stromy, nechybí tu turistické a cyklistické trasy nebo naučné stezky pro děti. Krušné hory jsou navíc na cestě za zápisem do Seznamu UNESCO. Nudit se tu s dětmi rozhodně nebudete! 🙂

Nalákali jsme Vás aspoň trochu? Tak čtěte dál, máme pro Vás několik tipů, kam  na výlet s dětmi v Krušných horách vyrazit!

BOŽÍ DAR

Boží Dar je takové srdce Krušných hor a moc doporučuji sem vyrazit s dětmi třeba na víkend! Je to takové malé stylové městečko, které na Vás dýchne svou pohodově klidnou  atmosférou. Nechybí tu i několik restaurací a vyžití pro děti (např. Dětský svět).

JEŽÍŠKOVA CESTA

My jsme se vydali na Ježíškovu cestu– skvělou naučnou stezku pro děti. Vybrat si můžete ze dvou okruhů (kratší a delší), na kterých jsou pro děti připraveny houpačky, prolézačky, kolotoče nebo dřevěné postavičky. Cestou mohou plnit úkoly, které se zapisují do soutěžní karty a po splnění všech úkolů mohou v IC vyzvednout odměnu. Více info tady.

Hned vedle IC je ještě muzeum, které můžete s dětmi navštívit. Tady mi přijde popravdě trochu škoda, že není víc zaměřené na děti a interaktivní prvky tu žádné nenajdete.

BOŽÍDARSKÉ RAŠELINIŠTĚ

1F14D175-526B-4ABA-B60A-0DA4CF15F188
Božídarské rašeliniště

Už jste s dětmi vyzkoušeli kouzlo dřevěných chodníčků? 😀 Junior má turistiku na háku a radši dává přednost „jízdě na koni“ 😀 Jak jsou ale někde dřevěné chodníčky,  tak běhá jak o život! Stejně tak tomu bylo i na Božídarském rašeliništi, které je úplně ideální procházkou i pro malé děti, pokud je chcete dostat na čerstvý vzduch.

3393D2F0-6502-4304-8015-F4481343611B
První mrazy – Božídarské rašeliniště

Trasa je dlouhá cca 3km, doplněná o informační tabule s obecnými informacemi (ty ale naše děti nebavily). My jsme vyrazili v září, kdy tady byl už přízemní mrazík a tak bylo o zábavu postaráno 🙂 Naučná stezka Božídarské rašeliniště je sjízdná i s kočárkem (místy byl chodník ale docela úzký, že když vás někdo potká, tak neprojde).

KLÍNOVEC

3786B484-49F1-4DEE-A286-5AAA2E6118A6
Nejvyšší hora Krušných hor  Klínovec

 

Klínovec je nejvyšší horou v Krušných hor a pokud máte rádi výhledy, určitě se tady zastavte. Autem dojedete až nahoru k nově zrekonstruované rozhledně. Určitě sem ale nejezděte na samostatný výlet, ale spojte návštěvu třeba cestou domů z jiného výletu. Klínovec je vyhlášený hlavně svým Trail parkem, který si můžete z vrcholu sjet 🙂 V zimě si tu zase parádně zalyžujete.

MĚDĚNEC

VRCH MĚDNÍK – ŠTOLA ZEMĚ ZASLÍBENÁ

Vrch Mědník je dominanta, kterou uvidíte už zdálky a nabízí krásné výhledy. Autem dojedete pod vrchol (téměř až nahoru), kde je neplacené parkoviště. Navíc to zvládnete v pohodě i s  malými dětmi, protože je to z parkoviště už jen kousíček. Kočárkem se nahoru nedostanete. Pokud máte děti starší 10ti let, můžete se objednat na prohlídku štoly, což pro ně bude určitě zážitek. Podrobnější info tady.

VÝSLUNNÍ

5EC7B9DF-21CB-41F5-98FE-1FACF0B180F6
Dětské hřiště v obci Výslunní

 

Pojedete-li cestou směr na Chomutov, budete projíždět přes obec Výslunní, kde mají úplně nové perfektní hřiště pro děti, vč. motorek, kola, odrážedla apod. My odtud děti nemohli dostat 🙂 Vstup zdarma. Doporučuji se tady zastavit cestou z Kýšovických vodopádů.

KÝŠOVICKÝ VODOPÁD – NEJVYŠŠÍ VODOPÁD KRUŠNÝCH HOR

4BC23B7B-8835-4C66-AF82-687669C69D0E
Kýšovický vodopád

 

Z Výslunní se po žluté turistické značce dostanete i k nejvyššímu vodopádu Krušných hor. Kočárkem bohužel nesjízdné, výchozí bod je parkoviště na návsi.

Tohle byl docela dobrodružnej výlet 🙂 My jsme vodopád totiž vůbec nemohli najít. Víte proč? Málo vody. A hledejte vodopád, když neteče voda 😀 Pokud sem ale půjdete zjara, když ještě taje poslední sníh, určitě to bude stát za to!

PODKRUŠNOHORSKÝ ZOOPARK CHOMUTOV

Většinou Vám tipy na ZOO nepíšu, ale tuhle tady musím mít, protože je skvělá a moc se nám tam líbilo. Ona to totiž není úplně obyčejná ZOO, ale lesopark a strávíte tu klidně celý den. Součástí lesoparku je i lanový park. Více info tady.

TISÁ

A teď trochu popojedem a vezmeme to z opačné strany Krušných hor 🙂

TISKÉ STĚNY – CHKO LABSKÉ PÍSKOVCE

41EEAF86-4BFA-438D-9054-2A8E944FBE57
Tiské stěny s dětmi – CHKO Labské Pískovce

Skálo, skálo, ská-á-lo… skály nám prostě učarovaly 🙂 A Tiské stěny jsou místo, kde se bude líbit nejen Vám, ale i dětem. A to hlavně díky nenáročnému terénu (oproti Prachovkám), který zvládnou i malé děti. Dokonce je poblíž i restaurace, takže ideálně spojit výlet i s obědem. Podrobné info o našem výletě tady.

Co jsme nestihli a mám naplánováno na příště: 

Blatenský vrch a Vlčí jámy

Na tenhle výlet se těším moc a letos bude první, kam s dětmi v Krušných horách vyrazíme. 5km dlouhý okruh začíná v Horní Blatné, kde můžete bez problémů zaparkovat. Cestou půjdete kolem Blatenského vodního příkopu, poté musíte zdolat náročnější výstup na rozhlednu Blatenský vrch a odtud sejít k Vlčím jámám.

blatenský vrch.png
NS Blatenský vrch a Vlčí jámy, zdroj: kudyznudy.cz

Červená jáma

Více info kudde kam v článkuČervená jámy s dětmi

5B5189D6-4BC6-426B-900C-65E3162B2D46
Občerstvení u Červené gamy

Rozhledna a lanové centrum na vrchu Plešivec

Další z výletů, na který letos musíme 🙂 Rodiče se pokochají výhledy do Krušných hor a děti vyřádí v dětském lanovém centru nebo na hřišti. Pro děti bude zážitkem i strašidelná krušnohorská stezka, která je součástí areálu. Vstup na rozhlednu je zpoplatněn, součástí je i restaurace, kde si můžete dát oběd.  Výchozím bodem na Plešivec je obec Abertamy, trasa je dlouhá cca 3km. K rozhledně se dostanete i autem.

Dětské dopravní hřiště a herní areál pro zvídavé děti „Chytré hřiště“ v Kadani

– novinka, vstup zdarma, více info na Ověřeno rodiči.

kadan.jpg
Dětské dopravní hřiště Kadaň, zdroj: overenorodici.cz

Lanovkou na Větruši a do Zrcadlového bludiště

Tenhle výlet bude pro děti určitě zážitkem. No řekněte, už jste jeli s dětmi z obchoďáku přes město lanovkou? 😀 A pozor! To pořád není všechno. Nahoře je i Zrcadlové bludiště! A jako bonus restaurace, kde údajně dobře vaří. Prostě výlet zn.: ideál! 🙂

větruše.png
Lanovkou na Větruši

 

Údolí vodních mlýnků v Jáchymově

Nenáročný pohádkový výlet, ze kterého budou děti nadšení 🙂 V údolí, které je sjízdné kočárkem nebo třeba na odrážedle, je cca 60 vodních mlýnků, je tady i ohniště, takže buřty s sebou. Kudy se do údolí dostanete, najdete tady. Doporučuji spojit i s návštěvou lázeňského aquaparku, viz níže.

mlýnky.jpg
Údolí mlýnků v Jáchymově, zdroj: https://regiony.rozhlas.cz

Lázně Jáchymov

Protože i odpočinek je třeba, proto na ty dovolený jezdíme, no ne? (měla bych si tohle moudro přečíst před každou cestou, haha 😀 ) V Jáchymově je aquapark, solná jeskyně, wellness i kavárna s dětským koutkem. Více info zde.

jáchymov
Lázně Jáchymov, zdroj: jachymovlazne.eu

Cyklostezka Maxipsa Fíka Kadaň

Nenáročná 8km dlouhá trasa, kterou zvládnou i ti nejmenší. Stezka začíná na kadaňském nábřeží (kde je unikátní visutá lávka na skále) a vede podél řeky do Klášterce, součástí jsou i herní prvky a půjčovna lodiček.

lávka
Visutá lávka na kadaňském nábřeží, zdroj: gatetobohemia.com

Blog o výletech v Krušných horách

Pokud hledáte další tipy, co v Krušných navštívit, určitě mrkněte na skvělý web krusnohorci.net, kde najdete snad úplně všechny místa, které můžete v KH navštívit. A nejen to! Spoustu tipů na výlety i za hranicemi. Rozhodně doporučuji! A kdo nejede do Krušných, tomu doporučím zase blog Výlety s tátou, stejně skvělý web, od stejného autora.

A kdyby měl někdo tip na výlet v Krušných horách, který by nám chtěl doporučit, budeme moc rádi 🙂

Užívejte jaro!

Eva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 komentář: „Krušné hory – Kam na výlet s dětmi?

Add yours

Leave a Reply

Krušné hory – Kam na výlet s dětmi?

Několikrát do roka jezdíme s dětmi na chatu do Krušných hor, které mají své kouzlo. Lesy jsou tajemné, počasí často mlhavé a při příjezdu nás vždy přivítají větrné elektrárny (což je pro naše děti pokaždé největší zážitek 🙂 ) A nám se tu líbí čím dál víc 🙂

9DB21D28-9E82-4BB1-BBF6-DE638A0A4896
Větrnné elektrárny

Kam na výlet s dětmi v Krušných horách?

Krušné hory jsou z minulosti poznamenané imisní kalamitou, kdy ovzduší znečištěné průmyslem zničilo zhruba 70% lesů. Z toho důvodu nepatří mezi nejvyhledávanější turistické destinace, přesto mají rozhodně co nabídnout a my si užíváme právě to, že tu není hlava na hlavě. Otázka je, jak dlouho… 🙂

0B076011-FA06-463D-BE1A-E7DF1513396E
Kam na výlet s dětmi? Do Krušných hor!

Životní prostředí se tu od té doby hodně zlepšilo, jsou vysazovány nové stromy, nechybí tu turistické a cyklistické trasy nebo naučné stezky pro děti. Krušné hory jsou navíc na cestě za zápisem do Seznamu UNESCO. Nudit se tu s dětmi rozhodně nebudete! 🙂

Nalákali jsme Vás aspoň trochu? Tak čtěte dál, máme pro Vás několik tipů, kam  na výlet s dětmi v Krušných horách vyrazit!

BOŽÍ DAR

Boží Dar je takové srdce Krušných hor a moc doporučuji sem vyrazit s dětmi třeba na víkend! Je to takové malé stylové městečko, které na Vás dýchne svou pohodově klidnou  atmosférou. Nechybí tu i několik restaurací a vyžití pro děti (např. Dětský svět).

JEŽÍŠKOVA CESTA

My jsme se vydali na Ježíškovu cestu– skvělou naučnou stezku pro děti. Vybrat si můžete ze dvou okruhů (kratší a delší), na kterých jsou pro děti připraveny houpačky, prolézačky, kolotoče nebo dřevěné postavičky. Cestou mohou plnit úkoly, které se zapisují do soutěžní karty a po splnění všech úkolů mohou v IC vyzvednout odměnu. Více info tady.

Hned vedle IC je ještě muzeum, které můžete s dětmi navštívit. Tady mi přijde popravdě trochu škoda, že není víc zaměřené na děti a interaktivní prvky tu žádné nenajdete.

BOŽÍDARSKÉ RAŠELINIŠTĚ

1F14D175-526B-4ABA-B60A-0DA4CF15F188
Božídarské rašeliniště

Už jste s dětmi vyzkoušeli kouzlo dřevěných chodníčků? 😀 Junior má turistiku na háku a radši dává přednost „jízdě na koni“ 😀 Jak jsou ale někde dřevěné chodníčky,  tak běhá jak o život! Stejně tak tomu bylo i na Božídarském rašeliništi, které je úplně ideální procházkou i pro malé děti, pokud je chcete dostat na čerstvý vzduch.

3393D2F0-6502-4304-8015-F4481343611B
První mrazy – Božídarské rašeliniště

Trasa je dlouhá cca 3km, doplněná o informační tabule s obecnými informacemi (ty ale naše děti nebavily). My jsme vyrazili v září, kdy tady byl už přízemní mrazík a tak bylo o zábavu postaráno 🙂 Naučná stezka Božídarské rašeliniště je sjízdná i s kočárkem (místy byl chodník ale docela úzký, že když vás někdo potká, tak neprojde).

KLÍNOVEC

3786B484-49F1-4DEE-A286-5AAA2E6118A6
Nejvyšší hora Krušných hor  Klínovec

Klínovec je nejvyšší horou v Krušných hor a pokud máte rádi výhledy, určitě se tady zastavte. Autem dojedete až nahoru k rozhledně. Určitě sem ale nejezděte na samostatný výlet (já Klínovec nominovala na jeden z nejošklivějších vrcholů), ale spojte návštěvu třeba cestou domů z jiného výletu. Klínovec je vyhlášený hlavně svým Trail parkem, který si můžete z vrcholu sjet 🙂 V zimě si tu zase parádně zalyžujete. 

 

 

MĚDĚNEC

VRCH MĚDNÍK – ŠTOLA ZEMĚ ZASLÍBENÁ

Vrch Mědník je dominanta, kterou uvidíte už zdálky a nabízí krásné výhledy. Autem dojedete pod vrchol (téměř až nahoru), kde je neplacené parkoviště. Navíc to zvládnete v pohodě i s  malými dětmi, protože je to z parkoviště už jen kousíček. Kočárkem se nahoru nedostanete. Pokud máte děti starší 10ti let, můžete se objednat na prohlídku štoly, což pro ně bude určitě zážitek. Podrobnější info tady.

BOŽÍ VYHLÍDKA

Taky vám rozhledna připomíná zapalovač? 🙂 Boží vyhlídku najdete u horní koncové stanice vleku za hotelem Praha a je volně přístupná od dubna do října.

KÝŠOVICKÝ VODOPÁD – NEJVYŠŠÍ VODOPÁD KRUŠNÝCH HOR

4BC23B7B-8835-4C66-AF82-687669C69D0E
Kýšovický vodopád

Z Výslunní se po žluté turistické značce dostanete i k nejvyššímu vodopádu Krušných hor. Kočárkem bohužel nesjízdné, výchozí bod je parkoviště na návsi.

Tohle byl docela dobrodružnej výlet 🙂 My jsme vodopád totiž vůbec nemohli najít. Víte proč? Málo vody. A hledejte vodopád, když neteče voda 😀 Pokud sem ale půjdete zjara, když ještě taje poslední sníh, určitě to bude stát za to!

 

 

PODKRUŠNOHORSKÝ ZOOPARK CHOMUTOV

Většinou Vám tipy na ZOO nepíšu, ale tuhle tady musím mít, protože je skvělá a moc se nám tam líbilo. Ona to totiž není úplně obyčejná ZOO, ale lesopark a strávíte tu klidně celý den. Součástí lesoparku je i lanový park. Více info tady.

 

PERNINSKÉ RAŠELINIŠTĚ

zdroj: mapy.cz

Perninské rašeliniště vzniklo teprve a je to spíše takové zastavení, než cíl výletu. Rašeliništěm vás provedou povalové chodníčky a celé rašeliniště si můžete prohlédnout z vyhlídky. V Perninku děti zaujmou také dřevěné sochy.

1 komentář: „Krušné hory – Kam na výlet s dětmi?

Add yours

Leave a Reply

Blog na WordPress.com.

Nahoru ↑