Ježíškova cesta Boží Dar (Krušné hory)

photo-7

Konečně nás táta někam vyvez 😀 Kecám, poslední dobou nás vozí docela často 🙂 Využili jsme prodlouženého víkendu a popojeli z jihu na sever, do Krušných hor. Čerstvý vzduch, lesy, hory, táborák, ticho a klid, to už jsem potřebovala 🙂

Tím, že děti bereme s sebou na výlety a dovolené už od malinka, tak se z nich pomalu stávají parťáci i na delší trasy. Z chaty jsme vyrazili hned na několik výletů a jedním z nich, který rozhodně mohu doporučit pro rodiny s dětmi, je Ježíškova naučná stezka na Božím Daru.

 

IMG_7865

 

 

Pokud chcete děti dostat do přírody na čerstvý vzduch a ještě je při tom zabavit, sem prostě musíte vyrazit! 🙂 Navíc v Božím Daru bydlí Ježíšek a v zimě mu děti mohou poslat dopis.

 

 

PARKOVÁNÍ

Na Božím Daru je několik velkých placených parkovišť, kde můžete nechat auto. My parkovali až na tom posledním a platili 80,-Kč na celý den.

ZÁPISNÍČEK Z INFOCENTRA

Určitě si nezapomeňte v Infocentru (v centru, u kostela) vyzvednout za 30,-Kč zápisníček, kam budou děti zapisovat odpovědi na soutěžní otázky. Tužky s sebou! Případně si je můžete dokoupit v IC. Budou-li mít vyplněné odpovědi, doneste vyplněný zápisník do Infocentra cestou zpět, čeká tam na ně překvapení 🙂 A musím říct, že krásné, princezna byla nadšená.

KUDY KAM

Z Infocentra se vydejte vlevo pořád rovně kolem hřbitova a dojdete až k prvnímu stanovišti. Na začátku trasy jdete po cestě na přímém slunci, poté cesta pokračuje ve stínu v  lese a finišuje po cyklostezce.

JEŽÍŠKOVA CESTA

32202822_10211932797138910_5322663772051996672_n

Stezka má dva okruhy. Delší okruh má 13km, kratší okruh necelých 6km. My jsme vyrazili na ten kratší a zabralo nám to cca 4hodiny. Junior šel totiž po svých, protože maminka si myslela, že okruh má tak 2 kilometry a nevzala kočár ani nosítko, haha 😀 Ale zvládnul to krásně, turista můj malej 🙂 I ten velkej, který ho vzal občas na koně 🙂

mapa_jeziskova_cesta_1.jpg

Okruh má celkem 13 stanovišť (delší okruh), kratší okruh jen 7, ale to bylo pro naši 4leťačku úplně akorát. V dřevěném stanovišti najdete příběh o Ježíškových pomocnících a soutěžní otázku. Je super, že otázky jsou jednoduché typu „Co nepatří do lesa“ atd. a zvládnou je v pohodě i děti 3+. Akorát přiřazování stop ke zvířatům dalo zabrat nejen princezně, ale i mamince 😀 (PS:Až budete hledat odpadkové koše, jsou přibité v každém domečku vlevo 🙂

Mezi každým stanovištěm je mini hřiště – houpačka, prolézačka, kolotoč, dřevěné postavičky atd. Děti se krásně zabaví hledáním dalších atrakcí, že budou ťapat bez řečí 🙂

NA KOLE A KOČÁRKEM?

Cesta je krásně upravená a čistá. Pokud si nejste jisti, že děti vzdálenost ujdou pěšky, můžete jim vzít odrážedla nebo kola, trasa je sjízdná i kočárkem.  My ho bohužel neměli, takže děti musely po svých. V zimě je trasa sjízdná zase na běžkách, což je super.

photo-7

Cestou není žádné občerstvení, takže dětem vezměte určite svačiny a pití s sebou. 

U předposledního zastavení je poblíž Božídarské rašeliniště, typické svým dřevěným chodníčkem, kam se můžete zajít podívat, pokud ještě máte síly 🙂 Nám už nezbyly 😀 Rašeliniště je také formou okruhu a má myslím 3km.

Na Božím Daru je i spoustu restaurací. Nám už junior usínal za chůze, takže jsme na oběd nikam nešli a jeli domů, takže bohužel nemohu doporučit žádnou konkrétní. Ale pokud má někdo z vás tip, kde se tady dobře najíst, určitě mi napište a ráda doplním.

Cestou se můžete zastavit i na Klínovci, nejvyšší hoře Krušných hor. Autem dojedete až na vrchol.

Další výlety z Krušných hor budou brzy na blogu. Sledovat nás můžete i na Facebooku nebo Instagramu, ať vám nic neunikne 🙂

A co jste podnikli o prodlouženém víkendu vy? Budu ráda za další tipy 🙂

E.

 

Leave a Reply

Blog na WordPress.com.

Nahoru ↑