Vlčí výběh a Mravenčí stezka Srní (Šumava)

fullsizeoutput_1225
Návštěvnické centrum Srní

VLČÍ VÝBĚH SRNÍ

Vlčí výběh mám ze všech šumavských výběhů nejradši. Líbí se mi tam ta divoká příroda, zdolání kopců než dojdete do cíle a odměnou za to nádherný výhled na vlky ve velkém výběhu, který je podobný přirozenému prostředí – žádné mini výběhy jako v ZOO.

 

 

Všechna šumavská centra fungují na stejném principu – placené parkoviště (30Kč/h), budova návštěvnického centra, dětské hřiště u budovy, stezka a výběh. Všude se dostanete i kočárkem. V budově je automat s kávou a s drobným občerstvením.
 
IMG_4479

Připravte se na to, že cesta k výběhu je do kopce, ale zvládla jsem to tenkrát sama i s kočárkem, takže se není čeho bát ani s malými dětmi. Okruh je dlouhý cca 2km, ale procházka na čerstvém svěžím vzduchu opravdu nádherná!

Pokud byste si chtěli cestu zkrátit, nezabočujte od hřiště hned doleva na první možnou stezku, ale popojděte o kousek dál a zabočte doleva až na tu další. Je tam zkrácená trasa (cca 700m), což ocení rodiče s kočárkem, malými dětmi nebo vozíčkáři.

IMG_E4482

Přímo prostředkem výběhu prochází dřevěná lávka (cca 300m), která je připravena i na malé unavené nožičky a je vybavena dostatkem laviček. Pokud máte doma dalekohled, určitě ho vezměte s sebou, bude se vám hodit!

fullsizeoutput_123f

Když sem tady byla poprvé, jela jsem jen s juniorem, kterému byl rok. Ale bylo to v létě a k parkovišti byla taková fronta, že jsem to nakonec vzdala a auto nechala u vodárny, která je od výběhu nedaleko a kousek jsme došli po hlavní silnici pěšky. Vyšlápli jsme si k vyhlídce cestu s kočárkem (pěkně ty 2km do kopce, žádná zkrácená trasa, jak jinak 😀 ) a vlky jsme neviděli 😀 Asi bylo moc horko nebo moc hlučných turistů. Všude byly mraky lidí.

fullsizeoutput_bf5

Podruhé jsme tu byli v zimě, nikde ani noha, celý výběh jsme měli pro sebe a viděli všechny ty krasavce (no dobře, kdyby mi manžel neřekl, že je 7 vlků hned kousek od nás, neviděla bych je zas 😀 ). Doporučení od nás – jeďte sem mimo sezonu 🙂

MRAVENČÍ STEZKA SRNÍ

50F255B1-04CD-43E0-B1F7-425F8E97C953

Jelikož Vlčí výběh není výlet na celý den, máme pro Vás tip spojit ho ještě s další procházkou. Přímo v obci Srní je pro děti připravena také Mravenčí stezka. Jedná se o  nenáročnou procházku lesem, která je doplněna o různé úkoly spojené s přírodou a herními prvky nebo tréninkem nenáročných fyzických dovedností – rovnováha, hod a skok do dálky apod.

 

 

Co mi přišlo trochu škoda je, že většina prvků byla umístěna po celé trase, ale těsně vedle sebe jen na začátku a na konci. Děti byly ale spokojené i tak.

Jak jsem psala už na Instagramu, občas mám tendenci vyhledávat dětem ty babyfriendly místa plná klouzaček, houpaček a dalších podobných vymožeností. Přitom je to strašně jednoduché.  Stačí je vzít do přírody a oni si to svoje „babyfriendly“ místo a hřiště vytvoří samy tím, co je právě k dispozici. Vždycky mě baví pozorovat, co vymyslí a jak jejich kreativita jede na plno ❤

 

 

Pokaždé, když jedeme někam na výlet, snažím se, aby si z toho i děti něco odnesly (to platí spíš pro naši 4leťačku, junior to má zatím dost na háku 🙂 ). Hodně si povídáme o všem, co vidíme a vysvětlujeme různé souvislosti. Takže pokud také často slyšíte, že cestování s malými dětmi nemá smysl, věřte, že má. Nedávno třeba stavěli z Lega právě Vlčí výběh 🙂

Na Mravenčí stezce k poznatkům krásně slouží nenáročné úkoly, kde mají děti například odpovědět, co ptáčkům mohou/nemohou dát k jídlu a proč, jaké šišky mají stromy, kdo má jaké stopy, kde zvířátka bydlí nebo si vyzkoušet, jak daleko zvířatka doskočí. Mohou nakouknout, jak to vypadá v sovím domečku nebo že být stejně hbitý jako veverka není jen tak 🙂

KUDY KAM

Auto jsme zaparkovali na placeném parkovišti u benzínky (20,-Kč/hod., 70,-Kč celý den). Tam hledejte dřevěného mravence (ono to popravdě ve skutečnosti jak mravenec moc nevypadá, takže spíš hledejte „dřevěný totem“ 😀 Najdete ho po pravé straně, stojíte-li čelně k benzíně). Tady stezka začíná. Hned poté minete rozcestí, kde se budete držet po pravé straně. Odtud je stezka už dobře značená.

Jak jsem psala již na začátku, většina herních prvků je umístěna na začátku a na konci stezky. Pak stezka klesá dolů k potoku, kde je nádherná příroda a udělali jsme si zastávku u potoka. Trasu jsme prošli jako okruh, ale prvky pro děti tu nejsou už téměř žádné.  Pokud sem chcete jít s malými dětmi nebo kočárkem, můžete si trasu zkrátit a k potoku nesestupovat. Zpátky se tak můžete vydat stejnou cestou nebo po silnici zpět směřem k parkovišti. 

ŠUMAVSKÁ „ÍČKA“

Navštěvujete infocentra? Jestli ne, zkuste se dojít podívat na ty šumavská. Nejhezčí infocentrum jsem viděla zatím na Kvildě, ale i Infocentrum v Srní je také fajn.

 

 

Nahoře v patře najdete dětský koutek, kde se děti mohou podívat na 15min film o Šumavě, kreslit, skládat puzzle, prohlížet knížky nebo namalované obrázky.  Pro nejmenší tu mají připravené stan plný míčků. Za mě palec nahoru!

A kde na Šumavě to máte rádi vy? Budeme rádi za tipy ❤

Pokud zůstáváte na Šumavě déle a chcete další tipy osvědčené tipy, mrkněte na blogu na kategorii Šumava, kde najdete více výletů z naší oblíbené lokality 🙂

Cestování a výletům zdar! 🙂

E.

 

Leave a Reply

Blog na WordPress.com.

Nahoru ↑