Stezka lesních skřítků Vimperk (Šumava)

Městské lesy Vimperk ve spolupráci se Správou NP Šumava připravili pro malé výletníky okružní stezku lesem, která je provede obydlím lesních skřítků.

36875892_10212314518241699_3245798873980993536_n.jpg

Trasa je cca 1,5 km dlouhý okruh (kočárkem nechte raději doma, je zde hodně kořenů), na kterém najdete 7 informačních cedulí. Na jednotlivých cedulích je krátké povídání o vílách nebo skřítcích, které zároveň děti i něco přiučí. Na konci nechybí otázka, hádanka nebo jednoduchý úkol, který mají děti splnit. Líbí se mi, že textu je málo a doporučuji je dětem opravdu číst a pojmout to jako hru.

Děti byly nadšené a měly radost, když našly další ceduli, lesního skřítka nebo si mohly orazítkovat další kolonku v kartičce. Na děti totiž ještě čeká odměna, když nasbírají všechna razítka. To bylo radosti 🙂 Kartičku si vyzvedněte v Infocentru ve Vimperku (zdarma) a až nasbíráte všechna razítka, zase jí sem přinesete a dostanete drobnou odměnu. Tak pojďte s námi, vyrážíme! 🙂

Stezka začíná u hotelu Terasa (Pasovská 265), kde přejdete silnici a půjdete do kopce nahoru po žluté turistické značce.

Nahoře na kopci na vás bude čekat nejen krásný výhled na Vimperk, ale i první cedule a razítko. (Pozor, „polštářky“ na razítka už byly dost vyschlé, doporučuji mít s sebou vlastní, aby děti nebyly zklamané, že netisknou). Cesta je dobře značená a nemůžete se ztratit.

První zastavení má jasný úkol – nasbírat do batůžku věci hladké, drsné, kulaté, duté, pichlavé… budou se vám na konci stezky hodit 🙂 Takže nezapomeňte na batůžek nebo malou tašku, pokud nechcete všechny věci nést v ruce po celou dobu stezky jako my! 🙂

Mezi jednotlivými zastaveními jsou rozmístěni dřevění zajíčci, skřítci z pařezů, klacků nebo jejich domečky. U každého se chtěly naše děti vyfotit 😀

U dalšího zastavení je zase hmyzí domeček, kam jsme nastrkali další větvičky, šišky, jehličí nebo listy, co jsme našli a postavili hmyzím obyvatelům další patro. Dáváme další razítko do kartičky a pokračujeme dále.

Tam už na nás čeká další úkol, tentokrát se zapojí rodiče spolu s dětmi. Děti dávají otázky (pokud už umí číst) a rodiče zkoušejí správně odpovědět. Správné odpovědi jsou na druhé straně.

U dalšího stanoviště nechybí ani hádanky pro malé výletníky. Na pověšených kartičkách najdou jednoduché obrázky, které musí pojmenovat (liška, sedmikráska, borůvky – takže to zvládnout i menší děti).

Cestou jsme našli i borůvky, takže bylo o zábavu a fialová trika postaráno 😀

Blížíme se do poloviny trasy a objevujeme další skřítky a jiná zvířátka. Mezi nimi je i „Tlamoun“, kterému chybí pár zubů a tak sbíráme šišky a dáváme mu zuby nové.

36906003_10212314508321451_6825411999300583424_n.jpg

Lesní skřítek Otesánek má zase velký hlad a tak ho musíme nakrmit. Házíme mu šišky do tlamy, dokud ho nezasytíme 🙂 Tady se děti také zabavily na pěkně dlouhou dobu.

Další zastávka se nám líbila moc. Konečně využijete to, co jste si cestou nasbírali a je čas na zapojení vlastní fantazie a kreativity. Budete totiž tvořit svého lesního skřítka. Dorazili jsme do království lesních skřítků, kde už spoustu domečků bylo a pustili se do výroby toho našeho.

Najdete tady i krabici s výtvarními potřebami. Zvládnete to ale krásně i bez nich, stačí využít přírodních věcí, co jste našli v lese. My jen domalovali oči fixou. Skřítka si buď můžete vzít domů nebo ho nechat v lese. (Pokud si ho navíc vyfotíte a fotku pošlete do IC, můžete se zúčastnit soutěže o nejhezčího skřítka, který bude poté graficky zpracován a umístěn na stezce).

36912204_10212314503681335_301770114523463680_n.jpg

 

 

A tady máte našeho skřítka Pařezáka, co jsme společně vytvořili 😀 Děti tohle bavilo moc, junior nosil z lesa klacky a šišky, princezna nadšeně zapichovala a já tleskám za super nápad.

 

 

 

Tááák a blížíme se k poslední zastávce, kde máte za úkol uhodnout, za jak dlouho se různé odpadky rozloží. Malé děti pojmu „rozložit“ asi úplně ještě nerozumí, je dobré jim alespoň vysvětlit, proč odpadky do přírody nepatří. Víte schválně, za jak dlouho se rozloží takový igelitový pytlík nebo plechovka?

36959401_10212314495881140_2642298180108025856_n

Trasa nám zabrala cca 2hodiny (junior šlapal po svých, takže jsme šli opravdu loudavým krokem) a my si to tady užili jedno krásné prázdninové dopoledne.

Líbí se mi ten nápad jak spojit procházku do lesa s dobrodružstvím. Děti se zabaví, něco se přiučí a jsou na čerstvém vzduchu. Celá stezka vede lesem, a tak i když venku bylo asi 35 stupňů, v lese byl příjemný chládek, takže mikiny raději s sebou. Nezapomeňte také na repelenty, my si ale kupodivu nepřinesli ani jedno klíště 🙂

Pokud chcete spojit výlet s oběděm, mám pro vás doporučení na baby-friendly restauraci. My jsme vyrazili do restaurace Vodník, kterou najdete na okraji Vimperka.

Dětské menu dostanete včetně omalovánek a pastelek. Děti mají na výběr ze 4 jídel – zdravé🥗/nezdravé🍟/normální🍝/sladké🍰. Uvnitř je malá dětská herna a venku krásné dřevěné hřiště. Možnost zapůjčení pramice na vodní nádrži  V nabídce jídel najdete ryby, steaky a hamburgery  Obsluha byla moc milá a ochotná, jídlo rychle hotové

Doporučujeme!

E.

1 komentář: „Stezka lesních skřítků Vimperk (Šumava)

Add yours

Leave a Reply

Blog na WordPress.com.

Nahoru ↑