Barcelona – 10 tipů, co nesmíte minout

Památky, vyhlídky na město, barevné Gaudího umění, procházky v přístavu, vůně moře, opalovačka na pláži, skvělé jídlo, víno, mořské příšery, ale na každém rohu i dětské hřiště, parky nebo fontány. Strašně milí a ochotní lidé. Město, kde to žije. To je Barcelona.

35921703_10212203147017488_8800312818986385408_n.jpg

A já tu mám pro vás barcelonský report se spoustou tipů, co musíte v Barceloně vidět.

JAK SE DOSTAT Z LETIŠTĚ

Z letiště jsme jely Aerobusem, který odjíždí každých 5minut. Jízdenky jsme si koupila online tady. Jednosměrná stojí 5,90euro, zpáteční 10,20euro. My měly zpáteční (platí 15dní od první jízdy). Na email vám přijde voucher, který pak dáte řidiči nebo stewardům a oni vám vytisknou jízdenku přímo v autobuse. Aerobus staví na zastávkách Pl. Espanya, Gran Via-Urgell, Pl. Universidad, Pl. Catalunya (centrum).

U stewardů si také můžete vzít mapu města, u které najdete i slevové kódy na různá místa. Pokud jedete s dětmi, bude se vám hodit 20% sleva do ZOO a 10% sleva do L’aquarium.

Taxíkem se z letiště dostanete za cca 30Eur.

MHD

Jízdenky na MHD jsme měly T-10, platí do metra i na bus. Metro je v Barceloně trošku složitejší než třeba v Praze, ale zvládly to dvě blondýny, tak to určitě zvládnete taky. Mapa metra tady.

My jsme toho nejvíc ale nachodily pěšky. Podle mě je to nejlepší způsob, jak toho zažít co nejvíc, od způsobu života lidí po různá místa. Kolikrát zajdete i do čtvrtí, které byste jinak vůbec neviděli a často jsme někde narazily i na pouliční show místních „umělců“.

VSTUPENKY

Všechny vstupenky si nakupte online, vyhnete se tak několikahodinovým čekáním. U každého bodu máte link i pro nákup vstupenky online, jsem hodná, já vím 🙂

UBYTOVÁNÍ

My bydlely hned vedle Pl. Catalunya a byl to super výchozí bod, na spoustu míst jsme došly pěšky, všude poblíž MHD, večer to tu žilo a my tak nemusely po nocích jezdit zpátky metrem. Další fajn lokality jsou v gotické čtvrti a Pl. Espanya. Ubytování jsme měly přes booking a nebyla to teda žádná sláva, takže doporučení tentokrát nečekejte 🙂

TIPY NA UBYTOVÁNÍ NAJDETE TADY (KLIK)

Nejnavštěvovanější místo v Barceloně. Stavba, kterou v roce 1882 začal stavit Antoni Gaudí. Ten zemřel v roce 1926, kdy měl dostaveno zhruba 20%. Stavební práce pokračují dodnes a hotovo by mělo být v roce 2026 (proto všechny ty jeřáby). Pokud máte malé děti, oceníte dětské hřiště v parku s jezírkem s výhledem přímo na Sagradu.  Je to vážně nádhera, vše propracované do posledního detailu. Pokud chcete jít dovnitř, lístky si můžete koupit dopředu tady nebo se připravte na to, že se tam ani nedostanete. Ceny začínají na 15eurech. Děti pod 10let mají vstup zdarma.

2. Park Güell

Park Güell je rozlehlý park, který původně navrhl Gaudí jako zahradní město. To se však neujalo, protože je poměrně daleko od centra a tak zůstalo jen jako městký park. 92% plochy park je volně přístupná, zbytek je zploplatněný. V neplacené části je krásné dětské hřiště.

35628950_10212202668525526_357750005294956544_n

My jsme byly i v placené části a znovu už bych tam popravdě asi nešla. To, co je uvnitř, vidíte i z neplacené části a navíc se tam teď přestavuje, takže druhá polovina byla uzavřená. My jsme si lístky koupili dopředu a musíte si je rezervovat na čas (doporučuji, protože když je koupíte až na místě, můžete čekat i 4-5hodin než vás pustí dovnitř (kvůli online rezervacím). Lístky koupíte tady)

Pokud se chcete vyhnout davům, vyražte sem hned v 8h nebo v 8:30h nejpozději. Pak začíná peklo 😀 My jsme vyrazily na 8:30h a jelikož nám ještě zbyl čas, hned u vstupní brány je fajn bistro, kde jsme si daly snídani. Moc milá obsluha, džus z čerstvých pomerančů, sladké pečivo, docela dobrá káva (celkově ve Španělsku mi kafe moc nejelo), terasa a mandarinky na stromě.

Do parku se nejlépe dostanete busem 24. Můžete jet i busem č. 94 (+10m chůze) nebo metrem L3 na zastávku Lesseps nebo Vallcarca (+ 15min chůze). Pokud vyšplháte po těch nekonečně dlouhých schodech kolem parku, nahoře na vás čeká výhled na Barcelonu.

3. Bunkers el Carmer 

Je libo nejhezčí výhled na Barcelonu? Tak sem prostě musíte. Jedná se o bývalé vojenské bunkry a pokud sem vyrazíte na východ nebo západ slunce, bude to úplně nejlepší 🙂  Z Parku Güell se sem navíc dostanete pěšky. Když vyjdete ven z parku, dáte se nahoru a budete stoupat pořád nahoru do kopce, dokud po levé straně neuvidíte schody s železným zábradlím. Těma půjdete nahoru, přejdete silnici a budete stoupat do kopce podél domků, dokud neuvidíte po levé straně zase schody. Těmi budete stoupat až k bunkrům. Doporučuji spojit s piknikem 🙂 Vstup je zdarma a kočárkem sem nemáte šanci.

Busem se sem dostanete č.24 a č.17, zastávka Cara del Carmel – Muhlberg

4. Tibidabo

35891961_10212203385143441_3203679942185320448_n.jpg
Výhled z Tibidabo

Další místo pro ty, kteří mají rádi výhledy. Ale dětem se tu bude zaručeně líbit, je tam totiž lunapark. Dostanete se sem metrem L7, výstupní stanice Tibidabo (my jsme sem došly přes půl Barcelony pěšky, muhaha). Pak půjdete nahoru do kopce až na zastávku po pravé straně, kde najdete bus 196, který Vás odveze až na náměstí, kde si koupíte lístky na zubačku, která vás vyveze nahoru. Lístky stojí 7,70eur a pokud chcete jít na atrakce, tak kolem 11e.

Pokud máte děti, až odtud půjdete, vezměte je do muzea vědy Cosmocaixa. Nejedná se o žádnou nudnou prohlídku, ale o interaktivní expozici, kde děti zkoumají, zjišťují, jak věci pracují a hraji si s nimi. Vstupenky zde.

5. La Rambla a tržnice L’a Boqueria

La Rambla je nejrušnější ulicí v Barceloně a cca veprostřed najdete i největší tržnici (pozor, neděle zavřeno). Za tržnicí je dětské hřiště, takže si děti mohou pohrát, zatímco půjdete nakoupit.

6. Magic fountain 

Zpívající fontána se světelnými efekty. Nečekejte jen klasiku, těšit se můžete i na hity od U2, Rihanny a dalších. Show trvá cca 20min v 30min intervalech (10min na přemístění) a je zdarma. Od června do srpna ji můžete vidět od čtvrtka do neděle od 21:30-22:30.

Je dobrý jít chvíli dopředu, abyste zabrali pěkné místo. Nejlepší místo je když máte muzeum za zády nebo na pěším mostě. Nebo si můžete zajít na drink do hotelu Catalonie Plaza v 8.patře a budete to mít bez tlačenice 🙂 Určitě neberte místo hned u fontány, protože foukne vítr a můžete se jít převlíct 😀

Kudy kam: metrem L1 nebo L3 na zastávku Pl. Espanya. Stačí, když budete sledovat proudící davy, oni vás tam dovedou 🙂 (pokud ne, tak hledejte dva sloupy a běžte směrem za ně)

7. pláž Barceloneta a přístav Port Vell

Na pláž sem se těšila ze všeho nejvíc a paradoxně tam strávila úplně nejmíň času. Spálit sem se ale stihla, to zase jo 🙂 Jelikož se jedná o pláž nejblíže centru, její obsazenost odpovídá pláži v Bibione 😀 Ale je pěkná, moře čistý, kolem bary, co víc si přát 🙂 A můžete to spojit i s procházkou do přístavu.

8. Moments of freedom

Tohle se mi líbilo strašně moc. Mosaika z fotek nejvíce vystihující momenty svobody. Fotky pro její tvorbu poskytli místní obyvatelé. Opravdu si vážíme v dnešní době toho, jaké máme možnosti a svobodu? A nejen v cestování.

35919492_10212202934972187_7247187679077466112_n.jpg

Mozaiku najdete u katedrály. Pokud se otočíte ke katedrále zády, jděte do první slepé uličky, kterou uvidíte po levé straně.

9. Parc de la Ciutadella

Další z městských parků, kde mimo lodiček, skleníků, dětského hřiště, pikniků a sportovců najdete i ZOO (mají tam i delfíny a show několikrát denně). Jako u všech atrakcí v Barceloně, i tady platí, že pokud si nekoupíte lístky online (link tady), můžete čekat na lístek třeba i 3h.

Co dalšího s dětmi v Barceloně?

  • Akvárium – otevřeno celý rok od 9:30 do 21h, včetně žraloků. Část akvária je interaktivní a vhodná i pro malé děti, vstupenky online zde
  • Městský překážkový park (Bosc Urba Barcelona) – pro děti od 3let
  • Scópic Miniatur Barcelona – něco pro malé milovníky vláčků. Mini svět inspirovaný Barcelonou a Katalánskem
  • Camp Nou – stadion, kde hraje FC Barcelona – něco pro fotbalisty

Chtěla sem to sfouknout i s tipy, kde se najíst, ale jelikož je článek už teď pěkně dlouhý, tak jídlo si už nechám na příště.

A závěrem bych chtěla říct jednu věc. Jak jste si asi všimli, byla jsem v Barceloně bez dětí. Poprvé po 5letech a myslím, že zaslouženě. A víte co? Bylo to boží 😀

1 komentář: „Barcelona – 10 tipů, co nesmíte minout

Add yours

  1. Super, hezký tipy! Taky Barcelonu miluju a upřímně myslím, že je třeba ji zažít s dětmi i bez 🙂 Když tam jsi s nimi, tak navštěvuješ (zcela logicky) trochu jiná místa, než kam bys zamířila, kdybys tam byla sama. A myslím, že sehnat hlídání a vyrazit někam bez nich (pokud jsou dost velká), čas od času taky neuškodí a rodiče by se kvůli tomu neměli cítit blbě… A pokud do Barcelony směřujete s dětmi, může pomoct můj článek: https://mesto-barcelona.cz/barcelona-s-detmi

    To se mi líbí

Leave a Reply

Blog na WordPress.com.

Nahoru ↑