Großer Arber (Bavorsko)

Mám skvělého muže, který mě už po těch letech zná a ví, jak na mě. Ví moc dobře, že místo kytice růží mi mnohem větší radost udělá výletem (nebo něčím k jídlu, haha 😀

IMG_8237

Grosser Arber (1456m)

A tak jsme na Den matek vyrazili na nejvyšší vrchol Šumavy a Bavorského lesa. Děti tentokrát zůstali u babičky a my si po dlouhé době užili výlet jen sami dva. Bylo to moc fajn a musím říct, že jsem si strašně užívala toho, že jsme nemuseli řešit bolavé nožičky, úplatky cestou ani odpovídat na dotazy, kdy už tam budem 😀

Kudy kam 

Z Železné Rudy dojedete do městečka Regenhütte, kde bude odbočka vpravo (žlutá cedule) kolem sklářské hutě a muzea lesní zvěře (Tiermuseum) na Grosser Arber. Odtud je to asi 5km na parkoviště ke Gross Arbersee, kde jsme nechali auto. Parkovišť je tam hned několik a všechna jsou placená (3eura). Automat nebere bankovky ani karty, proto si určitě vezměte s sebou drobné.

Procházka kolem jezera

32592877_10211971153817803_485961294545944576_n.jpg

Od parkoviště jsme sešli dolů k ledovcovému jezeru Gross Arbersee, kolem kterého je krásná procházka. Dlouhá je cca 2km, nenáročná a zvládnou ji v pohodě i děti. Kočárkem by se to možná dalo také, ale počítejte s tím, že ho asi na 3 úsecích budete muset poponést přes kořeny a kameny. Vezměte raději nosítko. Můžete si tady půjčit i lodičku a občerstvit se v nově otevřené restauraci (slyším jen samé kladné recenze).

 

Hurá na vrchol

Od jezera jsme se vrátili nahoru k hlavní cestě, odbočili vlevo a dali se po červené (vedle Waldkugelbahn), která vás zavede až na vrchol.  Zatímco česká strana Šumavy je poznamenaná řáděním kůrovce, bavorská strana je taková jiná, nedotčená.

 

Odměnou za náročný výstup na nás čekala odměna na vrcholu. Neskutečné výhledy. Vrchol tvoří čtyři skupiny skal, a to Grosser Arber, Bernstein, Richard Wagner-Spitze a Ostspitze. Na nejvyšším vrcholu je dřevěný kříž.

photo-9

Všechny ostatní kamenné vrcholy můžete obejít po okružní cestě. Pokud budete mít štěstí na počasí, uvidíte i Alpy. My je neviděli.

photo-9 copy 2

Dominantou na vrcholu ale nejsou kamenné vyhlídky, ale dvě velké věže s kopulemi, které uvidíte už zdálky. Původně jsme mysleli, že se jedná o hvězdárny. Jsou to ale radary patřící německé armádě.

 

Na vrcholu jedné z vyhlídek jsme si  udělali piknik, vyndali dalekohled a kochali se výhledy. Neskutečná pohoda, co vám budu povídat 🙂 Vůbec se mi odtud nechtělo. Nicméně mraky nad námi se začaly zatahovat a černat, a tak bylo asi po hodině na čase vydat se zpět.

32488087_10211971177458394_4821585618553274368_n

Můžete si udělat okruh a pokračovat ještě na Malé Javorské jezero (celková trasa od Velkého jezera by měla být cca 30km), nás ale tlačil čas a blížila se bouřka, takže jsme dál nepokračovali. Mimochodem délka trasy z Velkého Javorského jezera na vrchol je 3,5km tam a trvala nám asi 1,5h.

Zpátky jsme se vydali opačnou stranou než jsme přišli a protože jsme pospíchali, nešli jsme obloukem po cestě, ale sešli dolů po sjezdovce. Zpátky k parkovišti nebyla cesta žádná sláva, kousek jsme museli jít i po silnici, takže pokud nepůjdete ještě k Malému jezeru, doporučuji vydat se zpět stejnou cestou, kterou jste přišli. Bohužel Němci nemají turistické trasy moc dobře značené a jsou poněkud zmatené, takže i s tím počítejte a raději mějte s sebou mapu (mně by byla stejně k ničemu, protože taková orientace v mapách, to je pro mě španělská vesnice 😀

IMG_8284

Pod vrcholem je otevřená restaurace a nechybí ani dětské hřiště.

Dešti jsme se nevyhnuli a nakonec zmokli (pláštěnky s sebou), ale výlet jsme si užili na maximum a já mohu jen doporučit. Myslím, že děti 5+ by ho zvládli také. Nahoře jsme potkali i spoustu cyklistů, někteří to dali i s cyklovozíkem. (Blázni 😀 )

Tady máte ještě několik jiných tras, odkud se na Velký Javor můžete vydat:

  • Kabinkovou lanovkou, dolní stanice je cca 1km od Brennes (ověřte si zda jezdí) – sestup a výstup 12Euro
  • Kolem vodopádů z Bodenmaisu přes Rissloch (cca 3h)
  • Z Brennes – nejrychlejší výstup, cca 1,5h
  • Ze Zwieselu – náročnější výstup, cca 4h

A jak jste strávily Den matek vy? 🙂

 

 

1 komentář: „Großer Arber (Bavorsko)

Add yours

  1. Krásné fotky 🙂 Tato hora mě okouzlila, ač výstup na ni se synem v břiše byl poměrně náročný (hlavně kvůli vedru). Stálo to ale za to. Vyráželi jsme tehdy z parkoviště pod lanovkou (tam se dá parkovat bezplatně) a kolem Kleiner Arbersee jsme se vraceli zpět. Jednou bych se tam ráda podívala znovu 🙂

    To se mi líbí

Leave a Reply

Blog na WordPress.com.

Nahoru ↑