Kam s dětmi v Liberci – IQ park (Liberec)

Na jarní prázdniny jsme letos vyrazili do Jizerských hor. Počasí nám prvních pár dní úplně nepřálo, a místo sněhové nadílky nás Jizerky přivítaly pořádným slejvákem. A tak jsme místo na svah vyrazili na výlet pod střechu – do IQparku v Liberci.

IQ park je vědecko – zábavní centrum, které je oproti iQLandii zaměřené na nejmenší děti a předškoláky. Je to další skvělé místo, kde si děti užijou spoustu zábavy a ještě se při tom něco přiučí. Prostě taková „škola hrou“!

V iQParku najdete 5 expozicí na různá téma – Vodní svět a klamy, Svět kolem nás, Malá ordinace, Schopnosti a dovednosti a Už vím proč. Pojďme mrknout, na co se můžete v jednotlivých expozicích těšit.

Malá ordinace

Tahle expozice zaujala nejvíc mě. Je vytvořena jako lékařská ordinace a děti si tak mohou zahrát na doktora nebo pacienta a vyzkoušet vše, co je k dispozici.

Naše děti nejvíc zaujalo čištění zubů košťátkem 😀 Je tu totiž obrovská otevřená pusa, do které si mohou vlézt a trénovat správnou techniku.

IQ4
Uhodneš, jaká část těla je na snímku?

Zajímavý byl i rentgen, který jsme vyzkoušeli vůbec poprvé. K dispozici jsou rentgenové snímky a děti hádaly, jaká část těla je na snímku.

IQ5
Maketa lidského těla – dokážeš správně poskládat vnitřní orgány?

Najdete tady i maketu lidského těla se všemi vnitřními orgány, které budete mít za úkol správně poskládat. To byl pro nás trošku oříšek, ale za pomoci lektorky, která nám poradila, jsme to nakonec zvládli 🙂

IQ6
Měření tlaku

Děti si vyzkouší i opravdický tlakoměr, který jim změří tlak a díky tabulce, která je na zdi, zjistí, jestli je hodnota v normě nebo ne. Stejně tak si můžete vzájemně zkontrolovat zrak na svítící tabulce.

Tahle expozice byla moc fajn a je jen škoda, že není více rozsáhlejší.

Svět kolem nás

V dalším patře najdete expozici Svět kolem nás. Je hodně hravá a děti si mohou vyzkoušet různá povolání.

DSC_0421

Děti si vyzkouší být hašičem, moderátorkou, servírkou, učitelkou,  vrátnou, popovou zpěvačkou, jeřábníkem nebo třeba vrátným. Junior se statečně ujal pozice dělníka na stavbě 😀 Nakládal cihly na Tatru o sto šest a jeřáb se taky nezastavil (můžete vidět ve Stories na našem Instagramu)

IQ11
Junior dělníkem na stavbě

Princezna se ujala role moderátorky na Déčku a předvedla dost profi výkon, posuďte sami 😀 A nezapomeňte sledovat zítra Zprávičky 😀

DSC_0438
Redaktor Zorka Horká 😎

A po práci si odskočila na brigádu do restaurace jako servírka, kde nám nachystala oběd 😀

DSC_0424
Dobrý den, co si dáte?

A znáte to, po práci honem nakoupit a domů… 😀DSC_0417

Vodní svět a klamy

Vodní svět plný atrakcí, to bylo něco pro juniora, který miluje cachtání. Vodní koryto je uzpůsobeno malým dětem, takže bez problémů dosáhnout, pro nejmenší je připraveno stupátko.

IQ2
Vodní svět v IQparku

Děti si mohou vyzkoušet, jak funguje zdymadlo, roztočit vodní pistolkou turbínu nebo si pouštět lodičku po proudu. Nezapomeňte si vzít raději náhradní oblečení s sebou 🙂

Taky se tu dozvíte, proč vzniká vodní vír a jak funguje ponorka. Ve stejném patře najdete i zrcadlový labyrint. Najdete tu správnou cestu ven?

DSC_0396
Jak funguje ponorka?

Schopnosti a dovednosti

DSC_0551
Expozice Schopnosti a dovednosti

V další expozici můžete otestovat své schopnosti a dovednosti. Je tu spoustu stanovišť, které nabízí různé aktivity. A taky spoustu zvuků a  na tak malém prostoru to byla popravdě docela divočina 😀

DSC_0489
Potápějící se loď

Největší zábavou byla pro děti potápějící se loď, ze které se museli zachránit. Na modelu Titanicu se iqpark snaží dětem vysvětlit, jak funguje nakloněná rovina.

Můžete taky porovnat svojí výšku s extra vysokým mužem. Já mu byla při mých 158cm do pasu 😀

DSC_0536

Pak nás taky zaujalo potrubí s proudícím vzduchem, kam vhodíte šáteček a pozorujete, kde vyletí. Nechybí ani potrubní pošta, kde se slyšíte přes celou místnost.

IQ9

DSC_0514

Můžete si tady vyzkoušet Morseovu abecedu nebo Braillovu slepeckou abecedu, což bylo docela zajímavé.

DSC_0492
Morseova abeceda
IQ12
Braillova slepecká abeceda

K dispozici je i  kuličkodráha na magnetické tabuli, kde si sestavíte dráhu podle své fantazie. To bavilo juniora moc do tý doby, než přišel chlapeček a celou mu jí zboural.

DSC_0499
Kuličkodráha

V iQparku nechybí spoustu herních prvků, kde se děti vyřádí. Klouzačky, houpačky nebo běžecká dráha s časomírou. Unaví se tady dostatečně 🙂

IQ10

Už vím proč

Už vím proč je expozice se zaměřením na fyzikální jevy. Všude je spoustu barev a zkoumáte, na jakém principu věci fungují. Můžete tu zkusit malovat pískem nebo vyzkoušet, jak funguje termokamera. Chystají se tu nové prvky.

IMG_1311

DSC_0563

DSC_0557

Tvořivá dílna s lektory

Závěrem jsme navštívili ještě tvořivou dílnu s lektorem, kde si děti vybarvily a vystříhly papírová zvířátka, která daly na špejli a potom jsme si zahráli stínové divadlo. Můžete tu otestovat i prosvicovací listy nebo něco postavit z magnetické stavevnice.

DSC_0579
Stínové divadlo v tvořivé dílně

Celkem jsme v iQparku strávili asi 4 hodiny. Pro malé děti jsou expozice ideální a zabaví se i děti starší. Každý si tu najde to své. iQpark je zaměřen spíše na hravou formu a není tak věděcký jako iQlandia.

Jediné, co mi trochu vadilo, byly trochu stísněné prostory. Oproti Techmanii jsou místnosti hodně malé a když se sem o jarňákách rozhodnout jet všichni na výlet, byla tu docela hlava na hlavě..

Praktické info

Iqpark je součástí liberecké iQlandie a je vhodný pro menší děti cca od 2let.  Iqpark najdete uvnitř Babylonu.

Občerstvení

Iqpark bohužel nemá žádnou restauraci ani občerstvení, proto vezměte dětem svačinu s sebou. Případně si můžete na recepci nechat vystavit pásku a na oběd si odběhnout do restaurace v centru Babylonu.

Vstupné

Děti 130,-Kč, dospělí 180,-Kč, rodinné vstupné od 400,-Kč do 670,-Kč (podle počtu dětí)

A nezapomeňte sledovat náš Facebook, brzy si zasoutěžíme o vstupenky! 🙂

 

 

Leave a Reply

Blog na WordPress.com.

Nahoru ↑