S dětmi na vyhlídku Svatý Jan pod Skalou a Solvayovy lomy (okr. Beroun)

Dobrodružný výlet v Českém krasu ideální pro malé průzkumníky. Děti se mohou svézt vláčkem, prozkoumat štoly a navštívit muzeum, se staršími dětmi můžete ještě výlet spojit s krásnou skalní vyhlídkou a pokochat se výhledy do okolí.

solva3.jpg

Solvayovy lomy s dětmi i kočárkem

Solvayovy lomy jsou bývalé vápencové lomy, ze kterých je nyní muzeum ve volné přírodě a najdete ho cca 35 minut od Prahy (nedaleko Karlštejna).

Děti se v areálu mohou svézt vláčkem (cca 15min), který byl dříve používán k dopravě vápence. Odjezdy vždy v celou hodinu a půl.

solva1

Se staršími dětmi můžete navštívit muzeum a štolu (doporučený věk od 6let). Prohlídka je s průvodcem a trvá 60minut (40minut muzeum + 20minut štola). Doporučuji vzít dětem vrstvu oblečení navíc, ve štole je zima.

Skvěle se tady zabaví i menší děti, lezením po kolejích, balvanech, sbíráním kamínků nebo prohlídkou vozového parku

solva2

Ze Solvayových lomů doporučuji prodloužit výlet ještě na vyhlídku Svatý Jan pod Skalou, která je odtud cca 600m. Z lomu musíte sejít mírným kopečkem dolů k rozcestníku pod vyhlídkou. Kočárkem bohužel nesjízdné.

Kudy kam

  • Pokud máte malé děti, vydejte se k lomům z obce Bubovice. Trasa k lomu je dlouhá cca 2km a je sjízdná i kočárkem (pouze k Solvayovým lomům, ne k vyhlídce)
  • Bubovicích lze dobře zaparkovat na kraji silnice.
  • Otevírací doba květen – říjen, konají se zde i různí akce, více info zde

Občerstvení

V areálu je jen malý stánek s bufetovou klasiku, proto doporučuji vzít dětem svačiny. V Bubovicích na návsi si můžete dojít na oběd do restaurace MMXIV na návsi.

Vyhlídka Svatý Jan pod Skalou s dětmi a bez kočárku

jan pod skalou 4.jpg
Vyhlídka Svatý Jan pod Skalou

Krásná skalní vyhlídka, kterou doporučuji se staršími dětmi. Přece jen je vyhlídka na skále, zábradlí je jen zčásti a musíte dbát zvýšené opatrnosti. Ale ty výhledy opravdu stojí za to! Pokud máte doma dalekohled, nezapomeňte ho vzít s sebou.

jan pod skalou
Svatý Jan pod Skalou – oplocení je jen částečné

Tip od nás:

Nezapomeňte vzít dětem svačinu a po náročném stoupání si na vyhlídce udělejte piknik s nádherným výhledem do okolí

jan pod skalou 5
Výhled dolů ze skály

Kudy kam

S menšími dětmi se vydejte na výlet z Bubovic, navštivte Solvayovy lomy a poté i vyhlídku. Tasa ze Solvayových lomů je sem vzdálená jen 600m. Musíte dojít k rozcestí pod skalou a odtud vystoupat na vyhlídku.

svatý jan pod skalou
Cesta na vyhlídku z obce Svatý Jan pod Skalou

Dobrodružnější trasa pro starší děti

Pokud máte děti větší a chcete si užít dobrodružnější trasu, vydejte se na vyhlídku z obce Svatý Jan pod Skalou. Trasa je odtud sice náročnější kvůli prudkému stoupání na skalní vyhlídku, ale o 2km kratší než z Bubovic (s kočárkem nemáte šanci). Odtud se také dostanete do Solvayových lomů.

Zaparkovat můžete na placeném parkovišti před obcí Svatý Jan pod Skalou nebo přímo v obci vedle kostela

Ve Svatém Jánu pod skálou můžete s dětmi navštívit jeskyni, která se nachází uvnitř kostela.

Kam na jídlo?

V obci Svatý Jan pod Skalou jsme si zašli na oběd do restaurace Obecná škola. Doporučuji sem vzít děti spíše jen na zmrzlinu nebo pohár, ohledně hlavního jídla žádné gurmánské zážitky nečekejte.

Tip: pokud si chcete dojít na oběd, raději popojeďte do restaurace Hospoda MMXIV v Bubovicích (autem 5km), kde je i terasa a venkovní dětské hřiště.

Je libo další výlet?

Pokud máte ještě dostatek sil, můžete výlet spojit i s návštěvou lomu Velká Amerika, který je odtud jen 8km. Více info v článku Lom Amerika s dětmi

Leave a Reply

Blog na WordPress.com.

Nahoru ↑