Albánie s dětmi

Albánie. Tak dlouho jsem ji měla napsanou ve svém bucket listu, až se mi to nakonec splnilo. Vyrazili jsme sem vloni během našeho měsíčního roadtripu po Balkáně a myslím, že na to budeme ještě všichni dlouho vzpomínat. Albánie je krásná, rozmanitá a tak moc jiná. Buď ji budete milovat nebo nenávidět. 

A i když už se tu buduje se ve velkém infrastruktura a každý rok stoupá turistická popularita, stále je to ideální lokalita, kde je levno a nebudete muset bojovat o místo.

Albánie byla jen týdenní zastávkou našeho roadtripu, takže spíš taková malá ochutnávka, ale i tak jsme stačili poznat od všeho trochu – hory, města, vesnice, jeskyně, přírodní termální lázně, moře… Hory nás nadchly naprosto nejvíc. Co naše albánské nadšení trochu snížilo, byly odpadky a velký nepořádek snad všude a toulající se psi. Ale to k Balkánu prostě patří…   

Kam jsme v Albánii vyrazili?

Theth

Albánské Alpy, známé jako pohoří Prokletije, patří mezi nejchudší oblast oblast Albánie, kterou za posledních 20 let mnoho lidí opustilo. Theth leží v srdci národního parku a už samotná cesta sem je zážitkem. Čeká na vás klikaté stoupání po serpentinám v obklopení hor. Uprostřed vesnice je kostelík, který byl postaven z peněz albánských migrantů. Ve vesnici Theth žije pouhých cca 80 obyvatel a  právě turismus je značnou částí jejich výdělku. A tak albánci poskytují, co se dá – zahrady slouží jako kemp, místnosti k pronájmu, ale najdete tu i penzion. 

My jsme zakempili na zahradě u jedné balkánské babičky, která nám přiblížila život místních zase o trochu víc. Sprcha a sociály u ní doma, večeře přímo na plotýnce přímo od babičky spolu s dvěma Španěly, kteří byli u ní ubytovaní – to je přesně to, co mám na cestování ráda. A to jídlo bylo dokonalý! Ubytování a “kemp” najdete jako Camping Guesthouse Rupa. 

Pokud si Theth nechcete nechat ujít, ale víte, že albánské serpentiny nejsou vhodné pro vaši spojku nebo nemáte auto, existuje i možnost nechat se do Theth dovézt ze Skadaru (cca 10€ jedna cesta).

Vodopády Grunas
Z Theth jsme první den vyrazili pěšky na vodopády Grunas (cca 2km), a říkali jsme si, že jako dobrý, ale vodopád takovej čůrek jako u nás, zas taková hitparáda to nebyla… my jsme totiž byli někde jinde a vodopády byly někde níž než my 😀 Nicméně jsme si cestou užili super koupání a vodopády si tedy necháme na příště 😀 Vy si ale tohle místo nenechte ujít, podle fotek je vodopád dechberoucí!

Blue Eye

Druhý den jsme vyjeli k Blue Eye – vodní pramen a přírodní úkaz, který připomíná modré oko. Pokud máte 4×4, nechá se vyjet až těsně pod. Byla to ale dost o nervy 🙂 Případně můžete auto nechat v Nderlysaj a k Blue Eye dojít pěšky (cca 40 minut). Stezka k Blue Eye je prošlapaná, ale jak už je v Albánii zvykem, není moc dobře značena. 

Chcete-li jít s dětmi pěšky z Theth, počítejte s tím, že cesta tam měří cca 10km a zabere vám cca 5 hodin. 

Pokud chcete vidět Blue Eye, ale víte, že takovou dálku s dětmi neujdete, máte dvě možnosti. Z Theth si můžete pronajmout albánského řidiče, který vás doveze do Nderlysaj, odtud se k Blue Eye dostane za 40 minut chůze (jeden směr) nebo dojít pěšky z Theth a poté se si v jedné ze dvou místních restaurací najmete džíp, který vás odveze zpět do Theth (cca 20-30€). 

Blue Eye, Theth

Doporučujeme vyrazit co nejdřív, budete mít Blue Eye pro sebe, stejně jako my. Během dne už se to tu promění v zástupy turistů a tak krásné místo naprosto ztratí kouzlo. U jezírka je občerstvení.

Nezapomeňte si s sebou turistické boty, hodně pití, cash a staženou offline verzi mapy.cz!

Pokud máte rádi horské výšlapy, z Theth můžete vyrazit do Valbone (17km tam). To by nás lákalo moc, ale také necháváme na příště, až budou děti starší.

Skadarské jezero

Skadadarské jezero je největší balkánským jezerem, rájem fauny i flory. Jezero je rozděleno na dvě části -část plochy patří Černé Hoře, část Albánii. My jsme byli jednu noc v Lake Skhodra Resort a můžeme jen doporučit. Z kempu navíc organizují různé výlety, třeba do Theth, Valbone nebo jezeru Komani, což je super pro ty, kteří si na to sami netroufají.

Doporučujeme vyrazit prozkoumat jezero na paddleboardu nebo si půjčit loďku. A bacha ve Skadaru na křižovatce, ani jsem nemrkla a už jsem měla žebrající holku pověšenou na dveřích 😀 

Od Skadarské jezera si můžete udělat také výlet do Skadaru. Navštívit můžete Hrad Rofaza, Olověnou mešitu Xhamia e Plumbit nebo Mesi bridge.

Písečné duny Rana e hedhun

Písečné duny Rana e hedhun patří k nejhezčím plážím v albánské části Jaderského moře. Pláž tvoří písečná duna, která vznikla vlivem větru. Můžete vyšplhat až nahoru a vidět moře zase z jiného úhlu, je tady parádní výhled. Autem můžete dojet do těsné blízkosti po asfaltce, pak projdete kolem pláže plné slunečníků vpravo a po pár minutách chůze ji uvidíte. 

Doporučujeme si vzít deku a slunečník, pokud o kus popojdete, budete mít pláž sami pro sebe. A kdo má 4×4, toho potěší, že přímo u dun můžete kempovat. My jsme to měli původně v plánu, ale když jsme viděli, jak se auta snaží dostat z písku a přitom se zakopávají čím dál hlouběji, raději jsme to vzdali 🙂 

Zvërnec

Zvërnec a jeho pláže bylo místo, které ocenily hlavně naše děti. U písečných pláží totiž bylo vody jen po kolena, bez vln, pro rodiny s menšími dětmi ideální. Na jednu noc jsme zakotvili v Eco Camping Valona, který si v r. 2022 založil dva místní albánci Toni & Bess. Kemp je přímo v borovicovém lese mezi lagunou a mořem, a jak už název napovídá, snaží se být co nejvíc eco-friendly. Každovečerní barbecue je skvělá možnost jak poznat nové lidi. V kempu mají výběh i koně, kde se můžou děti svézt a odvézt si skvělý zážitek.

Kaňon Lengarice a Benja Thermal Baths

Termální lázně Benja nacházející se ve stínu mostu Katiu kaňonu Lengarica. Tyto jedinečné přírodní koupele jsou napájeny řekou Lengarica a mají prý zvláštní léčebné účinky. Je jich 5 a každá prospívá jiné části těla. Největší a nejznámější se nachází hned vedle mostu Katiu, ale jsou také nejrušnější.

My jsme se vydali na dobrodružnou výpravu do kaňonu a byl to zážitek, na který budou děti (i my) dlouho vzpomínat. Po chvíli brodění v bahně a přeskakování kamenů jsme dorazili k termálním jezírkům a sotva jsme se smočili, už nám Albánci ruce/nohy vysvětlovali že “not good for children”. Nicméně naše děti stejně léčebné účinky termálních jezírek nikterak neocenily, protože smrad, sliz, klouzající kameny… 😀 

Pokud se sem vydáte, nezapomeňte mrknout na předpověď počasí. My jsme tu byli zrovna ve chvíli, kdy dorazil přívalový déšť (jak je vidět dle barvy vody, která je normálně tyrkysová) a ti, co byli v termálních jezírkách uprostřed kaňonu museli vyprošťovat hasiči, protože hladina stoupla tak, že se nedokázali dostat zpět. A hladina řeky překazila plány i nám, protože nám nedovolila dojít až do cíle k vodopádu.

U řeky jsme rovnou zakempovali a přespali tu do druhého dne. Cesta sem je dobře přístupná a místa pro kempaře je tu dost. A dost je tu taky psích smeček.   

Jónské moře

Ať už pojedete k Vlorë, Himarë nebo Sarandě, nešlápnete vedle! Od Vlorského zálivu totiž začíná Jónské moře, které je neskutečně nádherné a ty barvy! Doporučujeme si cestou najít nějakou opuštěnou pláž a užít si tenhle albánský Karibik. Ze Sarandy si navíc můžete trajektem udělat výlet na řecké Korfu. My jsme se nakonec z Albánie dojeli na řeckou Lefkadu, kam zvládnete dojet i bez trajektu.

Serpentiny Rrapsh

Cesta SH20 z Gusinje přes Tamarë dolů k přechodu Hani Hotit včetně nádherných serpentin Rrapsh, byla posledním místem, kde jsme se s Albánií rozloučili.

Vzhledem k tomu, že Albánie byla jednou z 8 zemí, které jsme při balkánském roadtripu navštívili, nestihli jsme všechno, co jsme chtěli, ale zase to je o důvod víc, proč se vrátit. Co si necháme na příště?

  1. Pěší túru z Valbone do Theth
  2. Mys Rodonit a liduprázdné pláže
  3. Porto Palermo
  4. Gjirokaster
  5. Berat
  6. Jeskyně Pellumbas (doporučení od Terky alias Výlety Bohouše a Karla)
  7. Jezero Bovilles (doporučení od Terky alias Výlety Bohouše a Karla)
  8. Přes jezero Komani do Fierzë – z Komani se odplouvá v 9h, z Fierzë zpět ve 13h, lístky si můžete zabookovat tady
  9. Kruje
  10. Tirana
  11. Lezhe Castle – večer je tu hodně želv
  12. Pláže Filikuri a Bunec
  13. Tirana – Hodinová věž, Bunk´Art 2 (muzeum komunismu), Namazgah Mosque (největší balkánská mešita), lanovkou na horu Dajti
  14. Divjakë Karavasta National Park – laguna s borovicemi a vzácnými pelikány

Pokud se do Albánie chystáte a chtěli byste více tipů, určitě mrkněte na blog k Terce alias Výlety Bohouše a Karla, která má na blogu skvělý albánský fotoreport. A nejen Albánie, ale třeba i Skotsko, kterým mě zase pěkně namlsala 🙂 

Praktické info o Albánii

Kudy jsme jeli?

Jelikož jsme měli měsíc na cestování po Balkáně, nezvolili jsme trasu nejrychlejší (přes Srbsko), ale na pohodu: Chorvatsko – Bosna a Hercegovina – Černá Hora – Albánie a pak jsme ještě pokračovali na řeckou Lefkadu.

Výměna peněz

Protože jsme měli v plánu navštívit více zemí, peníze jsme dopředu neměnili. Měli jsme jen eura a platební kartu a všude jsme si vystačili. Zrovna v Albánii není problém zaplatit v eurech a zpátky vám vrátí albánské LEK.

Telefonování a data

SIM kartu jsme si koupili přímo v Albánii. Protože Albánie není součástí EU, nevztahuje se na ní roaming. Při koupi se budete muset prokázat občankou nebo pasem. 

Bezpečnost  

Vy jedete do Albánie s dětmi? To se nebojíte? Myslíte, že je to bezpečný? To byla jedna z nejčastějších otázek při odjezdu. A když se s námi ještě všichni loučili, jakoby nás viděli naposled, přiznám se, že to dolehlo i na mě a den před odjezdem psala Terce alias Kaše krupicová, která byla v Albánii rok před námi, abych se ujistila, že se není čeho bát. A bylo to opravdu tak. Lidé jsou naopak velmi milí a pohostinní. 

Doprava

Albánci se ničím moc nestresují a dopravou už vůbec ne. Předpisy berou spíš jako doporučení a podle toho to na silnicích tak vypadá a přednost má spíše ten odvážnější a větší 😀

Odpadky

Jsou všude a Albánce to očividně nijak netrápí. Popelnice přetékají, skládky kolem cest nejsou výjimka, u popelnic se přehrabují nejen psi, ale i koně, vše si tu tak nějak žije vlastním životem… Vítejte na Balkáně!

Leave a Reply

Blog na WordPress.com.

Nahoru ↑