Budapešť s dětmi (Maďarsko)

O podzimních prázdninách jsme vyměnili hory za město a vyrazili s dětmi poznávat svět zase trochu jinak. Tentokrát jsme vybrali královnu na Dunaji. Budapešť.Tato evropská metropole má rozhodně co nabídnout i pro rodiny s dětmi.

16 tipů, co podniknout s dětmi v Budapešti

  1. Omrknout Parlament – ze všech stran! 

Parlament v Budapešti patří mezi největší a nejpůsobivější parlamentní budovy na světě. Nejhezčí pohled na něj je z povzdálí od řeky, ale stojí za to tuhle dominantní budovu prozkoumat ze všech stran. Je až neuvěřitelné, jak je tato budova obrovská.  

  1. Projít se po prvním mostě, který byl v Budapešti postaven

Řetězový most nebo-li Széchenyi Lánchíd zdobený obrovskými lvy a patří mezi největší symboly v Budapešti. Je totiž prvním mostem, který překlenul Dunaj, spojil dvě historické části – Budín a Pešť a vytvořil tak maďarskou metropoli – Budapešť. Až se po něm budete procházet, dostane se vám krásné podívané. (Edit: na konci října 2022 je most v rekonstrukci a měl by být do konce roku).

  1. Vyjet zubačkou na hradní vrch a vyrazit na Rybářskou baštu

Kdo si neudělal procházku k Budínskému paláci, Rybářské baště nebo Matyášově chrámu, jakoby v Budapešti ani nebyl 🙂 Na hradní vrch můžete dojít i pěšky po historických schodech, my jsme dětem dopřáli zážitek a nahoru vyjeli zubačkou. Prozkoumali jsme Budínský palác, kochali se výhledy a děti měly největší zážitek z pochodující a měnící se stráže. Od paláce jsme se vydali pěšky k Matyášově chrámu a Rybářské baště, odkud jsou dokonalé výhledy na levý břeh Dunaje a Parlament.  Část bašty je volně přístupná, pokud byste chtěli vyšplhat na nejvyšší věž, bez vstupenky už to nepůjde. Můžete tu i poobědvat. Tohle místo vážně stojí za to, je to nádherná podívaná! 

  1. Vzít děti na vyhlídkovou jízdu tramvají č. 2

Naskočte na historickou tramvaj M2, která vám vyhlídkovou jízdou ukáže Budapešť zase jinak. Pojedete kolem ikonických budov z náměstí Jászai Mari k Národnímu divadlu. Uvidíte Parlament,  Grashamský palác, Řetězový most a Elizabeth Bridge. A to v rámci MHD jízdenky! Pro rodiny s menšími dětmi ideální. 

  1. Užít si pohodu na Margaretině ostrově

Oáza klidu. Pro ty, kteří chtějí utéct ruchu města. Co tady můžete zažít? Udělat si procházku přes celý ostrov, půjčit si rodinná cyklistická vozítka nebo elektrická autíčka, pokochat se výhledy z vodárenské věže, mrknout na zvířata v mini ZOO, zajít si s dětmi ke zpívající fontáně (večer je osvětlená a hraje) nebo vyrazit na vodní radovánky do lázní Palatinus, které jsou otevřeny celoročně.   

  1. Vidět obojživelný autobus

Tak tohle byl teda vážně zážitek! Autobus, který přímo ze silnice sjede rovnou do Dunaje, kde se z něj stane výletní loď. Lístky si můžete koupit tady, nicméně já když viděla, jak je nakloněný na jednu stranu, bohatě mi stačilo sledovat tohle sci-fi z povzdálí 😀 Tuhle nezapomenutelnou podívanou uvidíte z Margaretina ostrova poblíž mini ZOO (my jsme tu byli v čase cca 10:30h) nebo přímo na místě činu zde.  

  1. Projet se nejstarším metrem M1

Tohle metro a jeho stanice se nám líbily moc. Metro, které vás vrátí do starých časů. Bodejť by ne, jedná se o nejstarší metro na evropské pevnině. Funguje v takřka nezměněné podobě a spojuje centrum města s parkem Vársoliget a lázněmi Széchenyi.

  1. Vzít děti na nejhezčí dětské hřiště v Budapešti

Városligeti Nagyjátszótér. To nejhezčí a největší hřiště, na kterém jsme zatím s dětmi byli. Tohle místo rozhodně nesmíte vynechat! Hřišti dominuje horkovzdušný balón a je tu vše, na co si jen vzpomenete – lanový park, vodní park, prolézačky, lanovka, houpačky, lezecká stěna, ping-pong a hřiště na všechny možné sporty. A kavárna? Ta je hned u hřiště 🙂 Dokonalý!

Budapešť je pro rodiny s dětmi skvělým místem a dětské hřiště tu najdete na každém rohu. Můžete navštívit třeba hřiště plné klouzaček, pastelkové hřiště, domečkové hřiště nebo Tarzan Park, kde na vás čeká 11 tematických hřišť a když přijdete 2h před zavíračkou, budete mít poloviční vstupné.

  1. Ochutnat nejlepší zmrzlinu v Budapešti

Gelarto Rosa. Vyhlášená zmrzlina ve tvaru růže, která stojí za to.Vybírat můžete ze spoustu příchutí.  

  1. Ochutnat místní specialitu – langoše

Jen o kousek dál od zmrzliny najdete vyhlášené langoše (i pivo a limonádu) v bistru Retro Langos. Na výběr je mnoho možností – od klasiky, po boloňský, řecký, mexický… Posezení venku i vevnitř. A pokud nemáte rádi langoše, ani guláše a další místní speciality, stavte se na výbornou pizzu v Pizzerii Forni di Napoli. Mňam!

  1. Vzít děti do kouzelné restaurace inspirované Harrym Potterem

 Milovníci Harryho Pottera zbystřete! V Budapešti najdete restauraci The Magic s tematikou HP. Objednat si můžete hamburgery, netradiční vafle a kouzelné nápoje. Rezervace předem nutná, my ji bohužel neměli a všechny dny, co jsme v Budapešti byli, bylo obsazeno. Tak jsme alespoň nahlédli dovnitř 🙂

  1. Vyrazit na tržnici a ochutnat místní speciality 

Budapešťská tržnice Központi Vásárcsarnok patří mezi jednu z nejhezčích tržnic světa. A ta vůně! Vyrazte sem s prázdným žaludkem, ať můžete ochutnávat a zkoušet místní speciality. Taky tady sfouknete nákup suvenýrů jedním vrzem! Otevírací doba tržnice je pondělí (6-17h), úterý – pátek (6-18h) a sobotu (6-15h). Dostanete se sem tramvají číslo 47, 49 a 2 nebo metrem M3 na zastávku Kálvin tér.

  1. Objevit s dětmi mini sochy rozeseté po Budapešti

Jsou miniaturní, přesto všem na očích. Každá mini socha Kolodka má svůj vlastní význam a pro větší děti to můžete být skvělý způsob, jak poznat historii nebo kulturu maďarského hlavního města. Tak vzhůru prozkoumat maďarské hlavní město zase úplně jinak! 

Tip: Udělejte si s dětmi seznam, ať můžete odškrtávat. Najdete všechny?

Seznam mini soch a jejich poloha:

Franz Josepf, Skála Kopé, Mini Tank, Rubikova kostkaMoonwalker, Sekera, Plyšový medvídek Mr. Beana, gastro krysa Lecso, Hanna Szenes, Noemova archa, Trabant, Mekk ElekSeress Rezsö, Psí pouť v Budíně, Mrtvá veverka, Žabka,Balonkový pes, 14ti karátový vůz, Potapěč, Harry Houdini, Ruská válečná loď, Králík s kostkovanýma ušima, Červík Fökukac, Herzl Tivadar a další…  

  1. Zabruslit si na největším kluzišti v Evropě

A není jen největší, ale také nejstarší. O kom je řeč? No přece o kluzišti Városligeti Mújégpálya v městském parku. Pokud budete v Budapešti v zimě, tohle místo byste si rozhodně měli napsat na svůj travel list! Brusle vám půjčí za poplatek na místě. Byli jsme tu ještě tenkrát bez dětí a bylo to boží, hlavně osvětlené večerní bruslení.

  1. Udělat si procházku nočním městem

Procházet se nočním městem vždycky stojí za to, ať jste v Praze nebo Budapešti… 

  1.  Navštívit termální lázně Széchenyi

Zdroj: https://www.facebook.com/szechenyifurdo

Budapešť je známá svými termálními lázněmi. Lázně Széchenyi jsou skvělé, i v zimě můžete využít venkovních bazénů. Byli jsme tady tenkrát ještě bez dětí a moc jsme si to užili. Pozor na návštěvu s dětmi – Lázně Széchenyi však doporučují vstup do termální vody dětem od 14 let, nicméně vstup je povolen dětem od 2 let, které jsou naučené chodit na záchod. Pokud děti vezmete s sebou, dávejte pozor, aby čas strávený ve vodě nepřekročil 15 min (kvůli termoregulaci).

17. Udělat si procházku podél břehu Dunaje

Cestou půjdete kolem památníku bot na břehu Dunaje, které jsou jako vzpomínka na 3 500 Židů, které nacisté po skupinách odvlekli k břehu Dunaje, nakázali jim zout se, aby boty zůstaly pro jiné, a poté je střelou do hlavy popravili. Těla spadla do Dunaje a proud vody je odnesl neznámo kam.

Co dalšího BudaPešť nabízí:

  1. Aeropark Budapešť
  2. Budapešťské oko
  3. Železniční muzeum
  4. Dětská železnice
  5. CSOPA Science Center
  6. Vadaspark
  7. Budapešťská ZOO
  8. Tropikárium/Oceanárium
  9. Vrch Gellért a socha Svobody
  10. Aquaworld Budapest
  11. Tarzan Park – obrovské dětské hřiště, kde na vás čeká 11 tematických hřišť,vhodné pro děti od 3 do 14 let, tip: poloviční vstupné 2h před zavíračkou
  12. Minipolisz
  13. Vyhlídková plavba lodí po Dunaji

Co se může hodit:

  1. Pokud cestujete s kočárkem, potěší vás, že všechny stanice zelené linky metra M4 mají výtahy a hlavní tramvajové linky 4 a 6 jsou většinou nízkopodlažní.
  2. Doporučujeme koupit MHD jízdenku na 24h nebo 72 hodin. My jsme měli hned u hotelu autobusovou zastávku, tak jsme všechny dny využívali MHD. Nedoporučuji být černým pasažérem, revizor nás kontroloval každou chvíli 🙂
  3. Doporučuji využít trasu do Maďarska přes Rakousko. My jsme jeli přes Slovensko a na hraničním přejezdu Lanžhot jsme strávili 4 h popojížděním kvůli důsledným kontrolám uprchlíků (kontrolovali každé auto – listopad 2022)

Napsat komentář

Blog na WordPress.com.

Nahoru ↑