Vodní dům Hulice (okr. Benešov)

Dům plný vodních hrátek, kde najdete vše o vodě pod jednou střechou.

Krásné návštěvnické středisko v Hulicích, které vám představí vodu ve všech směrech a poznávat ji budete všemi smysly.

Vodní dům v Hulicích je další místo, které by na vašem výletnickém bucket listu nemělo chybět. Počkejte si na hezké počasí, na návštěvu si vyhraďte celý den a náhradní věci na převlečení a dobrou náladu si vezměte rozhodně s sebou 🙂

Důležitost vody

Vniřní expozice je krásná. Zapomeňte na klasická muzea a cedule „NESAHAT“. Ve Vodním domě se snaží o pravý opak – abyste se něco přiučili formou neobvyklých zážitků a pozorováním. Nebudete se ale jen dívat, budete i osahávat, poslouchat a ochutnávat. Ve Vodním domě se nedozvíte jen to, proč je voda důležitá pro člověka, ale představí se vám i jako životní prostředí živočichů a rostlin. Připraveni? Tak pojďme na průzkum Vodního domu.

Z recepce vás do vnitřní expozice zavedou hodně originálně – kanalizací. Přijdeme přímo do části „Vodní mikrosvět“, kde si můžete

pomocí mikroskopů prohlédnout různé příšerky. Části „Pod vodní hladinou“ je zaměřena na zvířata a rostliny, které ve vodě žijí.

Můžete tady pozorovat živé ryby nebo poslouchat různé zvuky týkající sevody v relaxační tajemné místnosti na sedacích vacích.

A když zvednete hlavu, strop se promění v hladinu vody, kde můžete pozorovat, co se zrovna děje na dně expoziční nádrže.

A poznáte správnou odpověď na otázku, co ryby jí?

Když si vezmete kuličku, dřevěná expozice s vodními toky vám krásně ukáže, kam až doteče voda z řeky z vašeho města. Moc hezký,

takhle názorně by měla probíhat výuka ve školách 🙂

Naše děti však nejvíc zaujalo tvoření mraku, který si mohou vytvořit stlačením desky. Jak si můžete všimout na fotce, Vodní dům je vybaven i na malé návštěvníky a nechybí tu maličkosti jako je např. stupátko, aby děti k expozicím mohly.

A co nás ještě bavilo moc, byl vodní bar. Z každého kohoutku tekla jiná voda a vaším úkolem bylo uhodnout jaká. O každé vodě se i něco zajímavého dozvíte.

A kelímek, ze kterého budete pít, si sami vytvoříte. Z papíru.

Vodní atrium

Vodní dům nabízí kromě vnitřní expozice také venkovní atrium s vodními prvky, kde se děti rozhodně nudit nebudou. Uvidíte to nadšení. Málokteré dítko zůstalo suché 🙂

Díky umělým vodním tokům symbolizující řeku děti poznají cestu vody po všech stránkách.

Vyzkouší si ovládat vodní kolo, čerpadla, pumpy nebo mohou postavit hráz. Prostě škola hrou a děti se tu krásně zabavily.

Vy se buď můžete k dětem přidat nebo posedět u kávy a pozorovat tu dětskou radost při vodní hře. Plavky nebo náhradní oblečení na převlečení s sebou!

Nám se tady moc líbilo a Vodní dům řadíme mezi další místa, která rádi doporučíme ostatním. Stojí to za to.

Praktické info

Vodní dům najdete v obci Hulice (okres Benešov). Doporučujeme návštěvu za hezkého počasí, aby si děti mohly pohrát ve vodním atriu. Vstupné a otevírací dobu najdete tady. Doporučujeme spojit s návštěvou Včelího světa, který je poblíž. 7km od Hulic je také parádní kuličková dráha a šlapací motokáry.

Tento článek vznikl ve spolupráci s @Destinacestrednicechy a @Krajblanickýchrytířů.

Leave a Reply

Blog na WordPress.com.

Nahoru ↑