Kam s dětmi v Tatrách – tipy na výlety (Slovensko)

Zatímco hitem letošního léta se stalo jednoznačně Rakousko a Slovinsko, my vyrazili na Slovensko, do Tater. Byla to vážně nádhera a pokud zvažujete, kam se vydáte příští rok v létě, Tatry jsou skvělá volba a důkaz toho, že za krásnými místy není nutné jezdit desítky tisíc kilometrů daleko.

V Tatrách je spoustu výletů, kam můžete vyrazit i s dětmi:

1. Chata pri Zelenom plese – nejkrásnější pleso v Tatrách

8A87BC8A-077C-4341-B786-D2AB6ADD1D8E
Chata pri Zelenom pese

Výlet na chatu pri Zelenom plese mě naprosto uchvátil a je mým favoritem nejkrásnějšího plesa v Tatrách. Chata se nachází v dolině Zeleného plesa a je obklopena nádhernými panoramatickými výhledy s Lomnickým štítem.

DSC_0359.JPG
Lomnický štít v mlze.

Trasa je poměrně nenáročná, stoupání je spíše pozvolné (pominu-li prudký kopec na začátkuú a zvládnete to i s dětmi 5+, které jsou zvyklé chodit.

DSC_0341.JPG
Cestou na chatu pri Zelenom plese

Kudy kam: výchozím bodem je parkoviště (nebo zastávka autobusu) Biela Voda (3km od Tatranské Lomnice). Odtud se vydejte po žluté. Trasa k chatě je dlouhá 7,5km a trvá zhruba 3-4hodiny (cesta tam). Na chatě je restaurace, kde je velký výběr co se občerstvení týče.

2. Popradské pleso s dětmi

26860EBB-AE01-4190-A611-4059BA05B7B1
Popradské pleso

Popradské pleso má jednu nespornou výhodu – trasa není náročná, zvládnou jí i děti a přitom se dostanete přímo do hor. Tam už zůstanete jen s úžasem stát a obdivovat tu nádheru. U jezera je možnost občersteví v Chatě pri Popradskom plese nebo Majlátově chatě. Jezero se nechá obejít kolem dokola (bez kočárku).

DSC_0103.JPG
Cestou na Popradské pleso

Kudy kam: Z parkoviště ve Štrbském plese se dejte Tatranskou magistrálou po červené. Zhruba v polovině se trasa rozdvojuje a můžete si vybrat, zda pokračovat po červené nebo se vydat po zelené – obě vedou k Popradskému plesu. Doporučuji však pokračovat po červené, odmění vás hezčími výhledy 🙂 Trasa je 5km dlouhá, zabere vám cca 3-4h (podle toho jak jdou děti rychle) a převýšení je jen 250m.

Popradské pleso s kočárkem

Kočárkem se k Popradskému plesu dostanete úplně parádně po asfaltové cestě. Od železniční stanice TEŽ Popradské pleso pokračujte po modré, která vás dovede až k jezeru. Trasa je dlouhá 4,2km, po asfaltové cestě a zabere vám zhruba 1,5h.

3. Okruhem kolem Štrbského plesa

DSC_0167.JPG
Štrbské pleso

Okruh kolem Štrbského plesa je asi ten nejméně náročný výlet, který můžete s dětmi absolvovat, ale má to jednu nevýhodu – ve Štrbském plese je spoustu lidí a budete si tady připadat trošku jak na pouti 😀 Zástupy lidí, jeden stánek vedle druhého…

Cesta kolem jezera je ale krásná, nenáročná a nabízí nádhernou scénerii. Trasa vede po rovině a je doplněná o interaktivní tabule. Zvládnete ji bez problému i s kočárkem. Pokud chcete dětem dopřát zážitek, můžete si tady zapůjčit lodičky.

4. Hrebienok

DSC_0270.JPG
Hrebienok

Hrebienok je atraktivním cílem pro rodiny s dětmi. Přivítá vás medvěd Kubo a spolu s ním i 10 dřevěných medvídků, které jsou součástí nově vybudované relaxační zóny.

DSC_0273.JPG
Pozor! Na Hrebienku je velký výskyt medvědů.

Hrebienok je skvělá výchozí poloha k dalšímu cíli. Dostanete se odsud k Zamkovskéhoho chatě, Obrovskému vodopádu, vodopádům Studeného potoka nebo k Dlhému vodopádu.

Z Hrebienku na Rainerovu chatu

Osobně doporučuji výlet na Rainerovu chatu. Výlet zvládnete i s kočárkem (po červené), trasa je dlouhá 1,2km a zabere vám cca 1h. 

Z Hrebienku na Zamkovského chatu

Z Hrebienku můžete vyrazit i na Zamkovského chatu, která je nejníže položenou chatou v Tatrách. Trasa vede po červené, je cca 3km dlouhá, a nenáročná, takže ji zvládnete i s dětmi. Cestou minete i Obrovský vodopád. 

5. Lomnický štít – výlet pro lenochy

lomničák.jpg
Lanovkou na Lomnický štít, zdroj: https://www.vt.sk

„Lomničák“ je druhou nejvyšší horou Vysokých Tater. Je to skvělé místo pro výlet s malými dětmi, protože do oblak se vyvezete 4sedačkovou kabinkovou lanovkou z Tatranské Lomnice. Trasa vede přes Skalnaté pleso až na vrchol. Doporučuji si vstupenky na lanovkou zakoupit dopředu na www.gopass.sk (nejdéle však 6 dní dopředu). Je však možné vstupenky koupit i ráno na pokladně (odpoledne už nemáte šanci, protože jsou rychle vyprodané) Cena za obousměrnou jízdenku na vrchol je 44€ pro dospělého a 31€ pro dítě.

Na Skalnatém plese si můžete vychutnat krásnou procházku a zastavit se na něco dobrého v restauraci. Nezapomeňte děti teple obléknout, na vrcholu je chladněji i v létě.

6. Bachledova dolina

Bachledova dolina je ideálním výletem pro rodiny s malými dětmi. Nabízí dvě komerční atrakce – chodník v korunách stromů a nejdelší bobovu dráhu v Tatrách. Stezka v korunách je nenáročná 1,3km dlouhá, díky interaktivním cedulím a tobogánu pro děti zábavná. Chodníkem se postupně dostanete až na vyhlídkovou věž, odkud je krásně vidět Lomnický štít.

7. Belianska jeskyně

belianska.jpg
Belianska jaskyňa, zdroj: wikipedie.cz

… aneb když příroda čaruje. Belianska jeskyně je jedna z největších a také jediná zpřístupněná vysokohorská krápníková jeskyně. A vážně stojí za navštívení! Celou trasou vás provede průvodce, prohlídka trvá cca hodinu a zvládnete jí i s dětmi, kteří zvládnou zdolat 874 schodů 🙂 Zabaví se i děti, prohlídka je docela zajímavá, zapojí svou fantazii a budou říkat, co jim krápníky připomínají. Ke konci prohlídky bude zvukové představí a mohou si i zazpívat.

Doporučuji přijít v ranních hodinách, jinak se v sezoně připravte na dlouhé fronty.

Kudy kam: od parkoviště v Tatranské Kotlině se vydejte po žluté do strmého kopce (cca 20minut)

8. Vodopády Lúčky

DSC_0044
Vodopády Lúčky.

Vodopády v maličké obci Lúčky mají své kouzlo. Byly uměle vytvořené a spíše bych to pojala jako zastavení při cestě než samotný výlet. Najdete je přímo v centru obce Lúčky, malé parkoviště je cca 100m od vodopádů.

3km od obce Lúčky najdete i přírodní termální jezírko Kalameny, ale počítejte s tím, že tam najdete davy turistů – a podle toho vypadá i znečištěné okolí. Začalo se tam vybírat i vstupné 5euro.

9. Sliezský dom i s kočárkem

DSC_0285.JPG

Slizsky dom je nejvýše položený horský hotel. My jsme se sem vydali ze Starého Smokovce přes Hrebienok (bez kočárku), ale tahle cesta nás úplně neoslovila, krásné výhledy byly až ke konci trasy. Nicméně okolí Sliezského domu nádherné je.

DSC_0297
Sliezský dom

Když vyrazíte z Tatranské Polianky po asfaltu, zvládnete to i s kočárkem. Na začátku je velké převýšení a serpentiny, odměnou vám však bude konec cesty pásem kosodřeviny. Asfaltka vede až k Velické dolině, které dominují krásné výhledy na Gerlachovský štít a Bradavicu. Na Sliezském domě je restaurace.

DSC_0311.JPG
Velické pleso

Co vzít s sebou do hor:

Co musíte mít rozhodně s sebou, když se rozhodnete jít s dětmi do hor:

  1. Pevnou obuv – nenechávejte děti trápit v sandálech nebo plátěné obuvi, v horách je nutné mít zpevněnou obuv
  2. Dostatek oblečení – počasí v horách se každou chvíli mění (zejména v letních měsících), proto i když je ráno nádherně jasno, počítejte s tím, že při zpáteční cestě mohou klidně padat trakaře. Nezapomeňte mít mikiny, ale i bundy.
  3. Pláštenku – mějte vždy s sebou, nejlépe tu pevnější, bude se vám hodit 🙂
  4. Dostatek pití a svačiny – nikdy nevíte, kde se můžete zdržet nebo zda chata, kde se plánujete občerstvit, nebude mít zavřeno
  5. Mapu
  6. Opalovací krém – sluníčko v horách má totiž mnohem větší sílu

Nezapomeňte vyrazit nejlépe brzy ráno. Nejen, že se nebudete muset proplétat davy, ale musíte počítat s tím, že cílem není jen vyšlhat na vrchol, ale vrátit se v pořádku i zpět. Píšu to proto, že jsme potkávali spoustu rodin s dětmi, kteří vyrazili třeba až po obědě a vůbec si nedovedu představit, v kolik hodit se dostali zpět 🙂 Takže pokud jste spáči, čelovku raději s sebou 😀

Pokud máte další osvědčené tipy, kam s dětmi v Tatrách, budu moc ráda, pokud se podělíte v komentářích.

 

4 komentáře: „Kam s dětmi v Tatrách – tipy na výlety (Slovensko)

Add yours

  1. Miluju Vaše popisy cest se vším všudy, člověk vše najde na mapách bez problémů, praktické informace a rady… a ty fotky ❤️ Moc ráda vaše cesty sleduju.

    To se mi líbí

Leave a Reply

Blog na WordPress.com.

Nahoru ↑