Lyžování s dětmi na Šumavě

dsc_1621
Ski areál Kvilda

Šumava je ideálním místem, kam vyrazit s rodinou na zimní dovolenou. Na své si přijdou všichni – úplní začátečníci i pokročilí lyžaři. To můžeme potvrdit a rádi se s Vámi podělíme o tipy na šumavské ski areály, které jsme otestovali s naší 4letou dcerou. 

  1. KVILDA

Kvilda je jedním z nejnavštěvovanějších turistických středisek na Šumavě a také místem, kde jsme už potřetí za sebou trávili zimní dovolenou.

Lyžařský areál se nachází přímo v centru obce a je ideální především pro rodiny s dětmi a začínající lyžaře. Oceňuji hlavně to, že areál je vhodný pro všechny úrovně malých lyžařů – od školky až po velký vlek. 

a5ecb60f-f49e-4aac-bfe4-c5ef1a055431
Lyžařská škola Kvilda

Využít můžete skvělé lyžařské školy (dcera se tady naučila lyžovat po 3lekcích), která má k dispozici pojízdný koberec a lanový vlek. Na výběr jsou lekce skupinové nebo individuální. Pro děti je k dispozici také lanový vlek s „ploutvičkou“.

V lyžařském areálu najdete 3 vleky (poma), které jsou osvětleny i na večerní lyžování (středa a pátek, 18–21 h). 

dsc_0092
Sáňkařská dráha Kvilda

Když nás lyžování omrzí, vyrazíme vždycky ještě sáňkovat nebo bobovat na speciální upravenou dráhu, která je k tomu určena a je součástí areálu (vstup zdarma). 

V okolí najdete mnoho restaurací, kam vyrazit na oběd po lyžování. Doporučujeme místní pivovar.

Občerstvit se a posedět můžete také přímo pod sjezdovkou formou bufetu. Placené parkoviště přímo u areálu. Podrobnější recenze a tipy na výlety v okolí najdete v článku Lyžování s malými dětmi na Kvildě.

  1. NOVÉ HUTĚ

Jen pár kilometrů od Kvildy se nachází lyžařský areál Nové Hutě – náš oblíbený. Tento areál doporučuji pro rodiny s dětmi, které již zvládají základy lyžování.  

Nove Hute
Ski areál Nové Hutě – pro děti ideální

Hlavní výhodou areálu je 1 km dlouhá sjezdovka, která je hodně mírná a zvládnou jí bez problémů i děti. Díky mírnému svahu je to nejlepší možnost jak vypilovat techniku lyžování. My si tady vždycky pohodově zalyžujeme a málokdy čekáme frontu na vlek.

Nove Hute2
Lyžování s dětmi na Nových Hutích

Lyžařská školka bohužel není k dispozici, ale začátečníci mohou využít lanový vlek, který se nachází v dolní stanici lanovky – je to spíš taková rovinka.

Nevýhoda je, že parkoviště je od sjezdovky poměrně daleko. Musíte sjet na lyžích (nebo sejít v přezkáčích) mírný kopec, což může být pro začínající lyžaře problém. Ale nebojte, že byste kopec museli šlapat i zpět k parkovišti! Po lyžování vás k parkovišti vyveze vlek.

  1. JAVORNÍK

Javorník, nenápadná šumavská vesnička, přesto hojně navštěvovaná. Na Javorníku se nachází další lyžařský areál, kde si s dětmi parádně zalyžujete. 

Javornik
Ski areál Javorník

Sjezdovka je tady velmi mírná, ideální pro začátečníky. Využít můžete dvě lanovky o délce 270 a 410 metrů. Dcera si oblíbila tu kratší a naučila se tady jezdit sama na vleku.  

Javornik2
Lyžování s dětmi na Javorníku

Na Javorníku sice není oddělená lyžařská škola, ale k dispozici jsou instruktoři, kteří naučí děti lyžovat rovnou na sjezdovce. Lekci si můžete objednat u pokladny a doporučuji rezervaci předem.

Javornik3
Javorník je poměrně navštěvovaný – počítejte s frontou na vlek

Pod areálem je stánek s občerstvením, který je vyhřívaný. Pokud jste na lyžích vymrzli nebo s sebou máte třeba nelyžujícího sourozence jako my, můžete se tady ohřát u krbu a vychutnat si horký čaj nebo svařák. Poblíž jsou i restaurace, kam si můžete zajít na oběd.

  1. ZADOV

Zadov je nejznámější a také hodně vyhledávaný lyžařský areál. Dominují mu 3 areály (Kobyla, U Horejšů a Churáňov), které jsou vzájemně propojeny skibusem. Tento areál doporučuji zejména pro děti, které jsou již pokročilejší lyžaři. Sjezdovky jsou totiž mírné až střední obtížnosti.

Zadov2.JPG
Ski areál Zadov

My máme vyzkoušený areál Kobyla, který už je moderně vybaven sedačkovou lanovkou. Nechybí ani malý dětský vlek (poma) a lyžařská školka. Počítejte s tím, že na Zadov jezdí hodně lidí a čekání ve frontách je tady na denním pořádku. Výjimkou je snad jen večerní lyžování (denně od 18-21h).

IMG_7181.JPG
Večerní lyžování na Zadově

Občerstvit se můžete v bufetu pod sjezdovkou a nabízí tady nejen bufetovou klasiku, ale i minutky (a mají tam vynikající horkou čokoládu ☺) Pro relax můžete využít i lehátka, která jsou poblíž. 

Neplacené parkoviště přímo u areálu. 

  1. KUBOVA HUŤ

Kubova Huť je malá šumavská vesnička poblíž Boubínského pralesa, jejíž součástí je i malý ski areál. Lyžařská areál disponuje i lyžařskou školkou, která je zaměřena hlavně na děti předškolního věku a instruktor je opravdu skvělý. Pokud chcete děti naučit lyžovat ve škole, rozhodně doporučuji! Cena 500,-Kč/hod.

Kubova Hut - sjezdovka, bobova draha.jpeg

Pro rodiny s dětmi jsou vhodné dvě sjezdovky s mírnou obtížností – Pod Obrovcem a Školní (vlek poma). Součástí areálu je i ohraničená dráha na sáňkování a bobování. Nevýhodou areálu je, že je přímo nad hlavní silnicí (bezpečnost je zajištěna sítí).

  1. ŽELEZNÁ RUDA – ŠPIČÁK

Jestliže jsou Vaše děti již pokročilí lyžaři, kteří zvládnou i náročný kopec, Ski areál Špičák bude vhodný právě pro Vás. 

Železná Ruda3
Ski areál Špičák

Areál Špičák patří mezi jedno z nejvšestrannějších areálů na Šumavě. Na Špičáku jsou tři úrovně obtížnosti – od modré až po černou, které jsou vzájemně propojeny. Lyžování na Špičáku bude pro děti rozhodně zážitek. Nahoru Vás vyveze čtyřsedačková lanovka (nevyhřívaná).

Železná Ruda
Ski areál Špičák
Železná Ruda2
Ski areál Špičák

Pokud se Vaše děti lyžovat teprve učí, doporučuji využít cvičnou louku u hotelu Sirotek nebo sjezdovku Poslední šance (modrá) s pomou poblíž parkoviště. Pro první seznámení s lyžemi můžete využít i lyžařskou školu, kde je kopeček s pojízdným kobercem opravdu velmi mírný až rovinatý (poblíž sedačkové lanovky).

Železná Ruda4
Lyžařská škola Ski areálu Špičák

Špičák má dobré sociální zázemí (vč. přebalováku) i široký výběr občerstvení. Na oběd si můžete zajít do bufetu nebo jídelny hned u sjezdovky. 

Parkování na placeném parkovišti u nádraží. 

TIP OD NÁS: Pokud se na Šumavu chystáte na týdenní dovolenou a chcete vyzkoušet více areálů, využijte šumavského skipasu – areál Kvilda, Nové Hutě, Zadov (pouze malé vleky) a Kubova Huť se domluvilo na společném skipasu! V ceně jednoho skipasu tak můžete otestovat různé areály. 

Na Šumavě si můžete samozřejmě zalyžovat i v dalších areálech, např. na Lipně, Kašperských Horách, Hartmanicích a dalších. Zmíněné jsou pouze ty, které jsme sami vyzkoušeli.

Kam jezdíte rádi vy?

1 komentář: „Lyžování s dětmi na Šumavě

Add yours

Leave a Reply

Blog na WordPress.com.

Nahoru ↑