Kudy na Sněžku s dětmi?

Na Šumavu jezdíme hodně často, v Krkonoších jsem byla naposled se základkou na lyžáku 😀 A to už je pěkných pár let zpátky, takže bylo na čase to napravit. Využila jsem výhry z MAMAblogu od Slevomatu a vyrazili jsme i s dětmi do Špindlu (tip na skvělé ubytování tady).

81130996-96C3-4332-B752-3041CB61C721
Cestou z Růžové hory na Sněžku

V okolí Špindlu je spousty možností, co podniknout. My jsme ale využili toho, že jsme tak blízko té naší nejvyšší hoře a vyrazili na Sněžku.

Povím vám tajemství, jo? Vůbec jsme neplánovali, že tam půjdeme s dětmi pěšky. Měli jsme v plánu vyvézt se pěkně v pohodlí kabinkové lanovky až na vrchol. Počasí totiž vůbec nebylo k celodenní túře a juniora bolí nožičky sotva vystoupí z auta 😀

CF5640BB-5690-45A4-9F3B-C071845D255D

Ráno jsem ještě zkontrolovala na webu, jestli lanovka jede. Jela. Ale než jsme stihli přijet do Pece pod Sněžkou, tak z důvodu špatného počasí jezdit přestala 😀 Respektive jela jen do mezistávky na Růžovou horu.

A tak jsme jeli. Na Růžovce byla válečná porada, jestli pokračovat na Sněžku nebo ne. Bylo už 12h, stmívat se začíná kolem 16. hodiny, stihneme to? Budem muset. Jdeme!

 

Trasa z Růžové hory na Sněžku je dlouhá 2,5km. První kilometr a půl je víceméně nenáročný terén po rovině a děti to zvládly bez problémů. Jelikož se ale to převýšení musí někde objevit, poslední kilometr byl docela peklo 😀

274457B1-1622-4D65-BFB6-2DE407067A12
Sněžka v dohlednu

V létě se to asi nechá zvládnout, ale v zimě, kdy nám schody podkluzovaly, vítr šlehal do tváří a pro mlhu nebylo vidět na krok, to bylo docela dobrodružství – hlavně pro manžela, který měl juniora za krkem 😀

FD285AAF-ABE9-4C17-979B-67A55BAFBCB0

Nicméně po necelých 2h jsme ji zdolali a odměnou za náročné stoupání nám byly tyto krásné výhledy do okolí 😀

 

Chvíli jsme poseděli v Poštovně, rozmrzli, dali sváču a vydali se zpátky směr Růžová hora, abysme to stihli do tmy. Cesta dolů by byla pohodovější, kdyby junior nezačal na koni usínat 😀 Ale zvládli jsme to a z Růžohorek do Pece už nás svezla lanovka. Děti to v autě zalomily v první otáčce 😀

Kudy na Sněžku?

  1. Z Pece po zelené přes Růžovou horu – celkem 6,5km, trasa není sjízdná kočárkem, možnost vyvézt se lanovkou do mezistanice na Růžovou horu a odtud pěšky po žluté 2,5km (tuhle trasu jsme šli my)
  2. Z Pece po modré přes Obří důlcca 7,5kmnejnáročnější a také nejhezčí trasa, v zimě neschůdné kvůli možné lavině, kočárkem nesjízdné
  3. Z Pece přes Luční boudu – 11km, začátek u hotelu Horizontsjízdné kočárkem (pouze v létě, v zimě je trasa uzavřena)
  4. Z Horní Malé Úpy (Pomezní boudy) přes Jelení boudu – 8km, stoupání není tak prudké, nesjízdné kočárkem
  5. Lanovkou z Pece pod Sněžkou – možno i s kočárkem (nemusíte rozkládat), v sezóně se připravte na několika hodinové fronty (nedaleko pokladen je krásné dětské hřiště), na webu si vždy ověřte, zda je lanovka v provozu, celoroční provoz (v dubnu a listopadu pouze o víkendu), 8-18h (v sezoně do 19h), ceník tady (děti do 4,99 let zdarma).

Kde zaparkovat?

Placené parkoviště najdete v Peci pod Sněžkou (120,-Kč/den). Z parkoviště vede dětská naučná stezka s několika zábavními panely pro děti a dovede Vás až k pokladnám, kde je navíc krásné dětské hřiště. (Pokud přijedete brzy ráno, můžete zaparkovat až u pokladen, kde je několik míst)

 

Kde se najíst?

Na Sněžce jsme byli jen v Poštovně a výběr občerstvení tady byl mizerný (čínská polévka apod.). Vyhlášená je restaurace v Růžohorkách. Dole přímo u lanovky je bufet s dětským koutkem.

Co s sebou?

DSC_1471.JPG
Bez batohu ani ránu! Batoh Deuter je součástí každého našeho výletu a jsem s ním naprosto spokojená. Koupit můžete na e-shopu Affekt.

Určitě teplé oblečení i v létě (na vrcholu je o několik stupňů méně a fouká vítr), pevnou obuv, termosku, svačinu, turistický deník (v Poštovně k dispozici razítko i samolepky)

 

1 komentář: „Kudy na Sněžku s dětmi?

Add yours

  1. Paráda! Jen škoda, že jste za odměnu nechytili nějaký pěkný výhled jako za inverze 🙂
    My byli před pár lety ještě, než se malý narodil, právě z Pomezních bud a to byla naprostá pohodička 🙂 Umím si to představit i s naším skoro tříleťákem, ale asi ne v zimě, je tam jeden nepříjemný úsek – velmi podobný těm schodům z Růžovky.

    To se mi líbí

Napsat komentář

Blog na WordPress.com.

Nahoru ↑