Tiské stěny s dětmi (Ústí nad Labem)

Baby-friendly místa máme samozřejmě rádi, ale čím jsou děti starší, tím víc se jim snažíme ukazovat, že jet výlet neznamená dorazit na místo plné houpaček, klouzaček, prolézaček nebo pohádkových postaviček.  

A tak často vyrážíme do přírody, kde nic takového není, ale děti mají tu úžasnou schopnost si hřiště vytvořit kdekoliv. Stačí jim k tomu skákání po kamenech, malování klackem do písku nebo hlíny, házení žabiček do vody, tvoření obrázků ze šišek nebo cokoliv jiného. To byste se divili, co všechno vymyslí a jak jejich fantazie a kreativita jede na maximum 🙂

Tak co vzít děti ven do přírody? Dneska pro Vás máme jeden bezva tip, kde se jim bude zaručeně líbit.

Tiské stěny s dětmi 

7DCD74B2-F520-4118-BBA0-C9790AB0E27D.jpeg

Skály nám učarovaly už v létě, kdy jsme s dětmi (2 a 4 roky) poprvé vyrazili do Prachovských skal (přečíst si o tom můžete tady). A tak když jsme byli o prodlouženém víkendu na chatě v Krušných horách, Tiské stěny byla jasná volba našeho sobotního výletu. Narozdíl od Prachovských skal nabízí Tiské stěny převážně rovinatý terén (jen 2x schody), takže na rodinný výlet s malými dětmi perfektní podmínky 🙂

4FB06234-6915-48F7-81BF-4C536FF06A73.jpeg

Tiské stěny jsou takové malé skalní městečko se spoustou věží, uliček, záhadných zákoutí, úzkých roklí, jeskyní ale také nádherných výhledů do okolí. Takový malý skalní labyrint, který přinese dětem nevšední zážitek a nová dobrodružství.

Malý a velký okruh

Vybrat si tady můžete ze dvou okruhů – malý a velký. Malý okruh je kratší (cca 1,5km) a zvládnete ho tak i s dětmi, které toho ještě moc neujdou. Skalním městečkem Vás provede naučná stezka, na kterou se vydáte od pokladny vlevo. Odtud vystoupáte na Západní vyhlídku, která dominuje nejhezčím výhledem na Tiské stěny. Tahle trasa vám zabere cca 1,5hodiny.

54A94A72-F4BD-4E94-A9ED-C0CF606C64DE

My jsme se vydali na Velký okruh (vpravo od pokladny), který je dlouhý cca 2,5km. Prošli jsme skalním náměstím a po schodech vylezli na skalní hřebeny, odkud jsou nádherné výhledy do okolí. Nemusíte mít strach sem s dětmi jít, na schodech je zábradlí a  nahoře na hřebeni je prostoru dost (samozřejmě je třeba dbát na zvýšenou opatrnost).

Občerstvení

Za polovinou trasy navíc najdete občerstvení v turistické chatě, takže můžete výlet spojit i s obědem (maminky ocení 🙂 A nebo si vezměte svačinu s sebou a na skalách si udělejte piknik!

208BFAA2-570C-446A-B4A6-4BCFD268A247

My jsme Velký okruh nešli celý, ale v půlce jsme se vrátili zpět. Ráno jsme totiž z chaty nevyrazili úplně nejdřív a juniorovi už se začínal blížit poobědní spánek a dokončit celý okruh za každou cenu nemělo smysl. Dovedete si totiž představit, jak by to s nevyspalým juniorem dopadlo 🙂 Navíc sotva jsme došli k autu, začalo pršet. Stačilo nám i to málo, co jsme viděli a už teď víme, že sem se zase vrátíme.

Kudy kam

Dojeli jsme do obce Tisá, kde jsme u kostela zaparkovali auto na placeném parkovišti (50,-Kč). Odtud jsme šli do kopce nahoru kolem hřbitova a dorazili až k pokladnám, kde si vyberete jeden z okruhů.

Vstup do skal je zpoplatněný 30,-Kč dospělí, 15,-Kč děti a můžete si tu za 10,-Kč koupit i mapku. Na skalách jsou čísla podle kterých v mapce najdete jejich název.

Hrad Hněvín

Cestou zpět jsme zastavili ještě na hradě Hněvín, odkud jsou nádherné výhledy. Autem dojedete až nahoru ke hradu, kde je neplacené parkoviště.

Další tipy najdete v článku Krušné hory- kam na výlet s dětmi.

3 komentáře: „Tiské stěny s dětmi (Ústí nad Labem)

Add yours

Leave a Reply

Blog na WordPress.com.

Nahoru ↑