Na Šumavu za zvířátky – Soví voliéry a Chalupská slať

Od té doby, co máme děti, strašně ráda mizím někam do přírody. Do lesa nebo hor, hlavně někam na vzduch, vyčistit hlavu. A jelikož máme Šumavu opravdu kousek, jezdíme tam často.

Šumava nabízí hodně možností, co můžete podniknout s dětmi. Od lyžování, běžkování, sáňkování v zimě po cesty za zvířátky, cyklistiku nebo túry v létě.

DSC_0006

My jsme to letos vzali přes zvířátka 🙂 Poprvé jsem vyrazila sama s dětmi o prázdninách. Letos jsme vyrazili směr Borová Lada na Soví voliéry znovu, když jsme kempovali na Antýglu.

DSC_0253.JPG

 

Hned na začátku obce je velké prostorné (maminky jistě ocení 🙂 parkoviště, které je placené. Vrátíte-li se zpátky na začátek vesnice (jedete-li směrem od Vimperka), uvidíte dřevěný chodník, který vás na Soví voliéry dovede. Ale pozor! Pondělky je tam zavřeno. Hádejte, jaký den jsme tam poprvé vyrazili my? 😀 Napodruhé sice těsně před zavíračkou (16:30h), ale stihli jsme to. Vstup do sovích voliér je zdarma.

 

 

Když jsme si prohlédli sovy a děti vyzkoušely všechny atrakce na hřišti, vrátili jsme se k parkovišti a vydali se pěšky po hlavní silnici směr Svinná Lada na Chalupskou slať. Trasa je dlouhá asi 1km a zvládli jsme ji v pohodě s tříleťačkou i s kočárkem. Pokud by se vám pěšky nechtělo, je možné auto nechat na neplaceném parkovišti u Svinné Lady. Odtud je to pak cca 500m po dřevěném chodníku a dojdete až k vyhlídce k jezírku (a na nejslavnější břízu instagramu 🙂 ). Kočárkem sjízdné.

 

V letních měsících se na slati objevuje i několik kachen. Nesmí se ale krmit kvůli zachování ekosystému. Děti se ale na chvilku zabaví pozorováním.

Na začátku dřevěného chodníku je krásné dětské hřiště, kde si děti pohrají. Houpačky, prolézačky, překážková dráha, ale třeba i poznávání podle hmatu. Já je odtud nemohla dostat 🙂

 

 

Určitě se ještě vydejte na Kvildu (cca 10 minut autem) na Jelení a rysí výběh a nezapomeňte se zastavit i v Infocentru, kde mají pro děti hezkou interaktivní výstavu zaměřenou na šumavskou zvěř (vstup zdarma).

Vlčí výběh (ten se mi líbí nejvíc ze všech šumavských) najdete v Srní.

Pokud chcete výlet spojit s obědem, zajděte do restaurace u Černého vlka v Borové Ladě (na základě doporučení jedné ze čtenářek). Dále je vyhlášená n Modravě restaurace U všech kukaček nebo Pivovar Lyer. (Modrava je od Kvildy cca 10min autem).

Další tipy na šumavské výlety už brzy!

 

 

E.

 

Leave a Reply

Blog na WordPress.com.

Nahoru ↑